Психолог розповіла, що робити, якщо від обстрілу людина впала у ступор (відео)

Читать на русском
Автор
4075
Психолог розповіла, що робити, якщо від обстрілу людина впала у ступор (відео)

Психолог поділилася дієвими порадами

Через російське вторгнення в Україну багатьом мирним жителям нашої країни доводилося чути вибухи, а деяким навіть перебувати під обстрілами. При тому, реакція кожної людини на гучні хлопки може бути індивідуальною, аж до того, що вона може впасти в ступор.

Корисними рекомендаціями про те, як вивести його з цього стану, поділилася з "Телеграфом" військовий психолог і волонтер Ольга.

За її словами, перше, що в таких ситуаціях впадає в око, так це поза людини. У подібному стані намагається скрутитись у позу ембріона максимально притиснувши до тіла руки та ноги.

При цьому психолог зазначила, що в цьому стані людина знаходиться "не у своєму тілі" і її треба повернути назад.

Насамперед для цього треба звернутися до людини голосом і дочекатися її реакції, навіть якщо цього спочатку не відбувається, після цього треба встановити зоровий контакт. В іншому випадку варто почекати, доки в стані не відбудуться зміни.

Якщо постраждалий дозволяє до себе торкнутися, можна спробувати покласти його руку собі на зап’ястя, щоб він відчув пульс.

При цьому Ольга каже, що в жодному разі не можна демонструвати різкі рухи, інакше людина почне захищатися і поводитися агресивно.

У тих же випадках, якщо потерпілий зовсім не приходить до тями, то психолог рекомендує стимулювати больові точки — а саме натиснути на згини на руках чи ногах у районі ліктів чи колін. Подібний біль змусить його продемонструвати якусь реакцію, після чого з ним можна працювати за наведеною вище інструкцією.

Нагадаємо, раніше соціальний психолог Олег Покальчук пояснив, як бойові дії відбиваються на психічному здоров’ї громадян, які перебувають у тилу, і розвіяв популярний міф про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.