Рак підшлункової залози — лікарі назвали перші ознаки тихої хвороби

Читать на русском
Автор
52929
Симптоми є вкрай непомітними
Симптоми є вкрай непомітними

Порятунок у вчасному діагностуванні

Існує понад 100 різних типів раку, і сьогодні багато з них успішно піддаються лікуванню завдяки прогресу медицини та технологій. Однак рак підшлункової залози лікувати набагато складніше. Річ у тім, що хворобу непросто діагностувати. Підшлункова залоза знаходиться глибоко всередині тіла, тому медичні працівники не можуть побачити або відчути ранні пухлини під час звичайних медичних оглядів. Люди зазвичай не мають симптомів навіть тоді, коли пухлина стала дуже великою або вже поширилася на інші органи.

Сьогодні ми розповімо вам, про що каже статистика? Хто знаходиться у групі ризику цієї хвороби? Та до яких сигналів організму вам варто прислухатися?

Скільки людей хворіють на цей тип раку?

Рак підшлункової залози має найвищий рівень смертності серед усіх первинних видів раку. За прогнозами, цього року буде діагностовано понад 64 000 випадків (33 130 чоловіків і 30 920 жінок) і понад 50 000 людей помруть (26 620 чоловіків і 23 930 жінок) від раку підшлункової залози. Хоча статистика похмура, це не автоматичний смертний вирок і надія є.

"Попри загальний поганий прогноз, рак підшлункової залози має потенціал для лікування, якщо його виявити на дуже ранній стадії. До 10 відсотків пацієнтів, які отримали ранню діагностику, позбулися хвороби. Натомість пацієнти, у яких діагностували рак після того, як пухлина сильно розрослася або поширилися, шансів немає. Середній час виживання з раком підшлункової залози становить від 3 до 3,5 років", — стверджує John Hopkins Medicine.

Хто є у групі ризику?

Хвороба може вражати людей будь-якого віку, однак з віком ризик розвитку захворювання зростає. На деякі випадки може впливати генетика, а також фактори способу життя, такі як куріння, надмірна вага та діабет. Саме тому знання ранніх ознак раку підшлункової залози є важливим для швидкої діагностики та лікування.

"Куріння є одним із найважливіших факторів ризику раку підшлункової залози. Ризик захворіти на рак підшлункової залози приблизно вдвічі вищий серед людей, які палять, порівняно з тими, хто ніколи не курив. Близько 25% раку підшлункової залози спричинено курінням сигарет. Куріння сигар і використання бездимних тютюнових виробів також підвищують ризик. Однак ризик починає падати, коли людина кидає палити", — зазначає Американське ракове товариство.

Зв'язок між раком підшлункової залози та депресією

Фото сумної дівчини в депресії

За словами сертифікованого сімейного лікаря Томі Мітчелла, "дослідження вже давно пов’язують рак підшлункової залози та депресію, і дослідження показують, що люди з діагнозом рак підшлункової залози більш схильні до почуттів депресії, ніж ті, хто не має такого діагнозу. Такі почуття можуть варіюватися від загального почуття смутку до важкої клінічної депресії. Поки що невідомо, чому рак підшлункової залози та депресія пов’язані разом."

Людям, що зіткнулися з діагнозом рак підшлункової залози важливо захистити своє психічне благополуччя. Треба звернутися за допомогою до своїх лікарів, обговоривши будь-які ознаки депресії, які вони відчувають, а також звернутися за необхідною емоційною підтримкою поза кабінетом лікаря.

Головні ознаки раку підшлункової залози

Як стверджує доктор Мітчелл у коментарі Eat This, Not That, рак підшлункової залози — це серйозне захворювання, але ознаки можуть бути вкрай тихими. З усім тим, їх важливо виявити, щоб вчасно звернутися до лікаря.

Ранні ознаки раку підшлункової залози можуть включати:

  • біль у животі,
  • біль у спині, який посилюється з часом,
  • ненавмисну ​​втрату ваги,
  • жовтяниця (пожовтіння шкіри або очей),
  • втрата апетиту,
  • проблеми з травленням, такі як діарея або стеаторея (жирний стілець),
  • слабкість або втома,
  • тромби,
  • нудота та блювота.

"Якщо ви відчуваєте будь-який із цих симптомів понад два тижні, вам слід звернутися до лікаря, щоб з’ясувати причину. Хоча в деяких випадках діагнозом може бути рак підшлункової залози, важливо пам’ятати, що більшість цих симптомів також пов’язані з іншими захворюваннями та станами. Точний діагноз ставиться після відвідування лікаря та отримання професійної медичної допомоги", — наголошує Мітчелл.

Разом з тим, дуже важливо знати, чи це рак ендокринної, чи зовнішньої секреції. Вони мають різні фактори ризику та причини, мають різні ознаки та симптоми, діагностуються різними тестами, лікуються в по-різному, і мають різні погляди.

Як діагностується ця хвороба?

Діагностика раку підшлункової залози, як правило, передбачає комбінацію тестів зображення, аналізів крові та біопсії. Найпоширеніші тести зображення, які використовуються для діагностики раку підшлункової залози, включають комп’ютерну томографію (КТ) і магнітно-резонансну томографію (МРТ). Ці тести можуть надати детальні зображення підшлункової залози та допомогти визначити аномалії, які можуть бути раковими. Для діагностики також можна використовувати аналізи крові, такі як тест CA 19-9. Він вимірює рівні білка, який називається вуглеводний антиген 19-9 в крові. Високий рівень цього білка може бути ознакою раку підшлункової залози.

Найточнішим способом діагностики раку підшлункової залози є біопсія, яка передбачає видалення зразка тканини з підшлункової залози та дослідження його під мікроскопом. Біопсія може бути виконана декількома способами, в тому числі за допомогою голкової біопсії або під час операції.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.