Чотири способи швидко заснути і не крутитися в ліжку

Читать на русском
Автор
1012
Як змінити якість сну Новина оновлена 07 лютого 2023, 08:39
Як змінити якість сну. Фото Unsplash.com

Потрібно переглянути свої звички

Експерти стверджують, що здорові люди засинають протягом 10-20 хвилин, перевищення періоду 40-60 хвилин потребує уваги з боку лікарів. Це може свідчити про безсоння та порушення циркадного ритму сну.

Лікар Крістіна Паркер запропонувала кілька способів швидше заснути та покращити якість сну, пише MedCircle.

Позбутися занепокоєння

Занепокоєння – пряма протилежність сну. Воно активує симпатичну нервову систему організма та провокує такі реакції на стрес як тахікардію та стрибки думок. Щоб уникнути тривожних думок перед сном, виділіть вранці або вдень 10-15 хвилин для опису всіх своїх турбот. Запишіть їх у блокнот, розділивши на дві колонки: можу виправити та не можу вирішити. Зосередьтеся на вирішенні проблем, а не на переживаннях.

Відчути сонливість

Не лягайте спати тоді, коли відчуваєте, що втомились. Індикатором відходу до сну має бути почуття саме сонливості. Однак іноді організм замінює поняття. Втома – це стан низької розумової та фізичної енергії, а сонливість – нездатність не спати. Вирушаючи спати втомленим, ви можете провести ще досить довгий час у ліжку, намагаючись заснути.

Ліжко не для неспання

Якщо, перебуваючи в ліжку, ви не можете заснути, обов’язково встаньте з ліжка. Інакше мозок згодом асоціюватиме це місце зовсім не зі сном, а з сигналом до збудження. Немає сенсу проводити в ліжку години, адже це може лише погіршити ситуацію.

Зменшити температуру

Організм починає занурюватися в сон, коли температура тіла знижується на 2-3 градуси за Фаренгейтом. Якщо ж нагріти його попередньо у ванні або душі вже за 60 хвилин до сну, організм відчує розслаблення. Таким чином тіло "знижує оберти" перед сном і заспокоюється.

Як повідомляв раніше "Телеграф", німецькі лікарі пояснили, чому денний сон є безглуздим і навіть шкідливим.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.