Ожеледиця не страшна: як падати, щоб не травмуватися

Читать на русском
Автор
7316
Прогулянки взимку загрожують травмами
Прогулянки взимку загрожують травмами

Від травм на слизькій дорозі ніхто не застрахований

Синоптики не обіцяють сильних морозів в Україні на зиму 2022/23 років, проте у цей період очікується велика кількість опадів. Ці два фактори підвищують ймовірність виникнення крижаної кірки на вулицях, що збільшує ризики падіння та отримання різноманітних травм.

Як розповів лікар травматолог-ортопед Клініки "МЕДСІ на Ленінському проспекті" Юрій Коромислов, слова якого наводить inbusiness.kz, при пересуванні слизькою поверхнею варто йти дрібними кроками та не тримати руки в кишенях.

"За сильної ожеледиці можна взяти з собою лижні палиці, а краще палиці для скандинавської ходьби", — сказав він.

Однак якщо ви починаєте відчувати, що падіння не уникнути, то варто дотримуватись кількох рекомендацій, щоб знизити ймовірність отримання серйозної травми.

  1. Якщо падаєте на спину, то підборіддя варто притиснути до грудей, щоб не вдаритися об лід потилицею;
  2. Згрупуйтеся — втягніть голову, зігніть коліна, лікті притисніть до корпусу;
  3. Якщо падаєте вперед, то руки не варто тримати повністю випрямленими, тому що це збільшить ризики отримання перелому в передпліччя або кисті;
  4. Найкраще падати на бік і перекотитися, а ось падати на сідниці не варто — це може призвести до травми куприка;
  5. Напруга м’язів допоможе захистити кістки, внутрішні органи та суглоби від травм та забиття.

Якщо ви все ж таки впали, то лікар рекомендує спочатку прислухатися до своїх відчуттів, якщо немає гострого болю, то можна вставати, інакше краще покликати на допомогу інших людей. Якщо ж від падіння ви знепритомніли хоча б на мить, то варто негайно звертатися до травмпункту.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про способи зробити своє взуття менш слизьким, щоб пересуватися по льоду більш комфортно.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.