Як правильно вибирати консерви, щоб не зашкодити здоров'ю: ознаки, на які звертаємо увагу

Читать на русском
Автор
9515
Як вибрати якісну консерву —  поради нутриціолога
Як вибрати якісну консерву — поради нутриціолога. Фото freepik.com

Віддавайте перевагу консервам у власному соку, а не в олії

Війна робить ситуацію із продовольчою безпекою в Україні непередбачуваною. Влада рекомендує українцям запастися необхідними продуктами на зиму, щоб у найскладніші часи харчування було збалансованим.

Перебої з водою і світлом, які виникли з причин масованих ракетних ударів окупантами по нашій критичній інфраструктурі – це не привід позбавляти свій раціон поживності. Закупляючи м'ясні, рибні чи овочеві консерви, варто знати, як їх правильно вибирати, щоб вони приносили тільки одну користь і не шкодили здоров'ю. Своїми рекомендаціями поділилась українська нутриціолог Катерина Сиротка.

Як вибрати якісну консерву на зиму

На практиці звертаємо увагу на склад та вид сировини. Консерви розрізняють за складом:

  • В натуральному (власному) соку, з додаванням солі і прянощів.
  • З соусами — томатним, білим, перцевим й іншими.
  • В желе або желейному соусі.
  • В олії.

Експерт рекомендує краще вибирати консерви у власному соку. Тому що олія в складі:

  • Не завжди хорошої якості.
  • Олія — додаткове джерело Омега 6 (її кількість нам необхідно контролювати).
  • Олія "пахне" маркетинговим ходом, адже олія вже рафінована.
  • Олія достатньо калорійна, в цьому випадку — це "пусті калорії", які будуть збільшувати калорійність консерви.

М'ясні консерви

Це консерви з м'яса, м'ясопродуктів, із птиці й дичини. У звичайному житті віддавайте перевагу найменш жирним видам м’яса. В тривожний рюкзак, навпаки, покладіть консерви, які дадуть насичення надовго та які буде зручно відкривати.

Також є консерви м'ясо-рослинні з:

  1. бобовими культурами
  2. крупами
  3. з макаронними виробами
  4. м'ясо-овочеві

Додайте до цього виду консерв овочі і прийом їжі можна вважати збалансованим.

Паштети печінкові, м’ясні. Вибирайте з найбільш зрозумілим складом або готуйте заздалегідь вдома.

Рибні консерви

З риби:

  • обсмаженої
  • відварної
  • копченої
  • підсушеної

Рибно-рослинні — з м'яса ракоподібних (краби, креветки, раки). Вибирайте відварену, у власному соку, з мінімальною кількістю солі, без добавок та соусів.

Рослинні консерви

Бобові (нут, квасоля, сочевиця), зернові (гречана крупа, перлова).

консерви

Овочеві консерви

Консервований горошок, кукурудза. Вибирайте з невеликою кількістю солі, без додавання цукру та оцту.

Раніше "Телеграф" писав, що обов'язково потрібно заготовити на зиму, щоб було чим почастувати всю родину — цей шорт-лист буде вам корисний.

Також дієтолог Тетяна Лакуста розповіла, які овочі, фрукти та суміші заготовити на зиму. Експерт прописала варіанти заготівель, які можуть знадобитися будь-якої миті.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.