Як правильно вибирати консерви, щоб не зашкодити здоров'ю: ознаки, на які звертаємо увагу
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 9547
Віддавайте перевагу консервам у власному соку, а не в олії
Війна робить ситуацію із продовольчою безпекою в Україні непередбачуваною. Влада рекомендує українцям запастися необхідними продуктами на зиму, щоб у найскладніші часи харчування було збалансованим.
Перебої з водою і світлом, які виникли з причин масованих ракетних ударів окупантами по нашій критичній інфраструктурі – це не привід позбавляти свій раціон поживності. Закупляючи м'ясні, рибні чи овочеві консерви, варто знати, як їх правильно вибирати, щоб вони приносили тільки одну користь і не шкодили здоров'ю. Своїми рекомендаціями поділилась українська нутриціолог Катерина Сиротка.
Як вибрати якісну консерву на зиму
На практиці звертаємо увагу на склад та вид сировини. Консерви розрізняють за складом:
- В натуральному (власному) соку, з додаванням солі і прянощів.
- З соусами — томатним, білим, перцевим й іншими.
- В желе або желейному соусі.
- В олії.
Експерт рекомендує краще вибирати консерви у власному соку. Тому що олія в складі:
- Не завжди хорошої якості.
- Олія — додаткове джерело Омега 6 (її кількість нам необхідно контролювати).
- Олія "пахне" маркетинговим ходом, адже олія вже рафінована.
- Олія достатньо калорійна, в цьому випадку — це "пусті калорії", які будуть збільшувати калорійність консерви.
М'ясні консерви
Це консерви з м'яса, м'ясопродуктів, із птиці й дичини. У звичайному житті віддавайте перевагу найменш жирним видам м’яса. В тривожний рюкзак, навпаки, покладіть консерви, які дадуть насичення надовго та які буде зручно відкривати.
Також є консерви м'ясо-рослинні з:
- бобовими культурами
- крупами
- з макаронними виробами
- м'ясо-овочеві
Додайте до цього виду консерв овочі і прийом їжі можна вважати збалансованим.
Паштети печінкові, м’ясні. Вибирайте з найбільш зрозумілим складом або готуйте заздалегідь вдома.
Рибні консерви
З риби:
- обсмаженої
- відварної
- копченої
- підсушеної
Рибно-рослинні — з м'яса ракоподібних (краби, креветки, раки). Вибирайте відварену, у власному соку, з мінімальною кількістю солі, без добавок та соусів.
Рослинні консерви
Бобові (нут, квасоля, сочевиця), зернові (гречана крупа, перлова).
Овочеві консерви
Консервований горошок, кукурудза. Вибирайте з невеликою кількістю солі, без додавання цукру та оцту.
Раніше "Телеграф" писав, що обов'язково потрібно заготовити на зиму, щоб було чим почастувати всю родину — цей шорт-лист буде вам корисний.
Також дієтолог Тетяна Лакуста розповіла, які овочі, фрукти та суміші заготовити на зиму. Експерт прописала варіанти заготівель, які можуть знадобитися будь-якої миті.
Важливо:
будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.