Тренування чи велика загроза: тренер розповів, як правильно підніматися сходами у висотках

Читать на русском
Автор
13304
Сходи
Сходи

Тренер розповів, чим небезпечне ходіння східцями

В умовах постійних відключень електрики мешканці багатоповерхових будинків зіткнулися з проблемою ліфтів, що не працюють. Особливо це вдарило по мешканцях верхніх поверхів, яким тепер щодня доводиться долати безліч сходів, щоб піднятися на свій поверх.

Як розповів професійний тренер, засновник Української ліги професійних єдиноборств Роман Кардаш, у такій ситуації важливо пам’ятати, що подібні навантаження можуть бути як хорошим тренуванням, так і серйозно зашкодити серцю.

Він зазначив, що піднімаючись східцями вгору людина створює навантаження на ноги, через що до них прибуває кров, яка несе кисень. У цей час вона відходить від верхньої частини тіла, що позбавляє кисню серце, яке теж зазнає навантаження.

При цьому Кардаш наголосив, що є метод "впрацьовування", який використовують при сильних навантаженнях. Якщо його не застосовувати, це сильно вдарить по серцю, хоч і не відразу. Однак оскільки ходити доведеться багато і часто, то вже через місяць-другий наслідки почнуть відчуватися.

Тому він дав поради про те, як правильно підійматися, тренуючи сідниці, а також серце не шкодячи йому.

  • Пройдіть 30 % шляху в темпі менше середнього. Після цього 30-40 секунд відпочинку. Дайте можливість серцю відкачати венозну кров із ніг. Через 40 секунд воно буде готове до навантаження. Пам’ятайте, серце обожнює поступовий темп. Жодних змін, типу спочатку по ступеню, а потім через одну.
  • Ідемо в середньому темпі, у кожного він свій. Зменшуємо темп за один поверх до фінішу до "нижчого за середній".

Нагадаємо, в умовах блекаутів багато українців закупили собі бензинові генератори, що призвело до випадків отруєння чадним газом. "Телеграф" вирішив нагадати про правила безпечного користування цими пристроями.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.