Випадіння волосся: як запобігти та виявити причини

Читать на русском
Автор
2547
Не займайтеся самолікуванням
Не займайтеся самолікуванням. Фото blog.pokupon.ua

Найголовнішим способом профілактики випадіння волосся є правильне харчування

З настанням холодної пори жінки та чоловіки все частіше стикаються з проблемою випадіння волосся. Та не тільки вітамінний дефіцит або перенесений COVID-19 впливає на стан волосся. Причиною загострення випадіння може стати стрес, який після 24 лютого ми почали відчувати частіше. Зараз дуже важливо прислухатися до тривожних сигналів організму. Сьогодні ми поговоримо про те, на що треба звертати увагу, щоб не проґавити проблему та що змінити в раціоні свого харчування за порадами нутриціолога Марії Рожик.

Що є нормою, а що ні?

В першу чергу вам треба зрозуміти, чи дійсно це проблема. Щоденне випадіння волосся є частиною природного балансу — одні волосини ростуть, а інші випадають. За різними даними, нормою вважають до 120 волосків на добу. Іноді цей баланс порушується. Таким чином волосся випадає швидше, аніж росте. Це може вказувати на патологічне випадіння волосся.

Нутриціолог Марія Рожик на каналі Oh my Fit радить розглянути волосся, що випало. Якщо волосина випала з цибулинкою, то це свідчить про закінчений цикл волосся. Якщо без — ваше волосся не отримує достатньої кількості поживних речовин.

Причини погіршення стану волосся

З ламкістю волосся ми можемо стикатися після перенесених застуд та застосувань окремих лікарських препаратів. Перед тим, як приймати медикаменти уважно прочитайте інструкцію та зверніть увагу на побічні ефекти.

Ще одним важливим фактором є стрес. Звикнути до стресу неможливо. На фоні подій, що нас оточують, ми можемо відчувати тривожність, що провокує викиди в кров гормонів стресу — кортизолу та пролактину. Часто це сприяє випадінню волосся за дифузним типом.

Не варто займатися самолікуванням та бігти в аптеку

В першу чергу Марія Рожик радить відвідати лікаря та отримати консультацію. Лікар-трихолог проведе вам професійну діагностику, що складається з декількох етапів. Після ґрунтовного вивчення проблеми лікар переходить до візуального й апаратного огляду голови. Діагностика здійснюється за допомогою спеціального дерматоскопа. Спеціаліст визначає структуру, тип волосся, хвороби шкіри, що можуть призвести до проблем.

"Я не рекомендую бігти в аптеку та купувати собі різні добавки. Без консультації з лікарем не приписуйте собі вітаміни та мінерали. Аптечні комплекси — це синтезований продукт, в якому немає вітамінів в активній формі. Дорогі засоби по догляду за волоссям також не усувають проблему. Вони маскують її, оскільки діють лише ззовні." — каже нутриціолог.

Здоров’я починається зсередини

Наш організм здатен самостійно відтворювати більшу кількість необхідних мікроелементів. В разі якщо ви не отримуєте достатньо поживних речовин в їжі, організм змушений шукати альтернативні ресурси в нашій шкірі, волоссі та нігтях, чим позбавляє їх сили та краси.

"Отже, раджу віддати перевагу корисному повноцінному харчуванню. Зверніть увагу на такі продукти як горіхи, авокадо та кунжут. В них ви знайдете вітамін Е. Також організму необхідні вітаміни B, B12, A та D. Вони містяться у бананах, яйцях, печінці та жирній рибі. У болгарському перці ви знайдете вітамін C, тут його навіть більше, ніж у лимоні."

Фото корисної страви

Лікарка також радить посилювати свій кровообіг, а тобто робити масажі та займатися йогою. Особливо перевернуті пози допомагають наситити шкіру голови кров’ю та лімфами. З усім тим, Марія уточнює, що повноцінне харчування може бути не ефективним у разі неправильної роботи внутрішніх органів. Тож якщо ви відчуваєте здуття, нудоту або інші неприємні симптоми — зробіть аналізи та налагодьте роботу шлунково-кишкового тракту.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.