Дівчинка впала з 8 поверху та вижила: лікарі провели унікальну операцію з відновлення обличчя

Читати російською
Автор

Дістати важливе обладнання лікарям допомогли волонтери

Українські медики здатні виконувати надскладні операції, щоб їхнім пацієнтам більшим чи маленьким полегшало. Так, у Києві хірурги "Охматдиту" врятували 14-річну дівчинку. Одеситка випала з восьмого поверху і залишилася живою, але була серйозно травмована. Завдяки медикам та оперативності волонтерів, які змогли за години знайти кошти та купити унікальне обродження дівчинку прооперовано і вже видужує.

Про унікальну історію повідомляє OBOZREVATEL. Нещасний випадок мало не став трагічним в Одесі — дитині не могли допомогти у рідному місті та перевезли до Національної дитячої спецлікарні МОЗ "Охматдит".

Що сталося з дівчинкою

14-річну дівчинку звуть Віолетта. Інцидент стався, коли вона була вдома сама. Її мати повернулася і побачила відчинені вікна. Вона зрозуміла, що дочка хотіла звести рахунки з життям — дівчинка мала депресивний стан. Раніше у неї діагностували психічний розлад, а більшість друзів поїхали. Під час падіння з вікна дівчинка спочатку врізалася в дерево, а вже потім упала на землю. В результаті вона зламала кістки обличчя та руку.

Як розповіла мати — в Одесі таких операцій не роблять, а в Києві лікарі були готові, але потрібного обладнання не було. Клініка була готова до закупівлі, але це вимагало тендеру, а це час, який не можна було упускати.

Що зробили волонтери та лікарі

Волонтери Тетяна Сохар та Аанна Голубкова, з якими "Охматдит" вже співпрацював у сфері придбання спецобладнання, відразу включилися в допомогу. Лише кілька годин знадобилося купити спеціальні хірургічні пластини. Тетяна зазначає, що часу оголошувати збір не було, допомогло те, що є люди, які постійно допомагають. Також збирали серед "своїх".

Пост волонтерки Тетяни Сохар про допомогу дівчинці

Дівчинка до "Охматдиту" надійшла наприкінці серпня з багатоуламковим переломом лицьових кісток черепа. Їй потрібно було зафіксувати кістки за допомогою титанових пластин із гвинтами. Лікар-хірург Олег Голубченко розповів про особливості операції, яку розділили на два етапи – по 7 та 9 годин. "Зробили нижню щелепу та суглоби протягом 7 годин. Потім "робили" середню зону обличчя, кістки носа. Ця реконструкція зайняла у нас 9 годин", — розповів хірург.

Дівчинка вже ходить. Вона поки що не може говорити через пластини, але їй продовжують надавати кваліфіковану допомогу, у тому числі психологічну та фізіологічну. Виписка чекає на неї вже за тиждень чи трохи більше.

Волонтерка Тетяна Сохар допомагає не лише "Охматдиту". До благодійників звертаються лікарні й інших регіонів, наприклад — Чернігівська обласна дитяча лікарня, туди потрібні були апарати VAC терапії.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.