Дівчинка впала з 8 поверху та вижила: лікарі провели унікальну операцію з відновлення обличчя

Читать на русском
Автор
1300
Операцію розділили на дві частини
Операцію розділили на дві частини

Дістати важливе обладнання лікарям допомогли волонтери

Українські медики здатні виконувати надскладні операції, щоб їхнім пацієнтам більшим чи маленьким полегшало. Так, у Києві хірурги "Охматдиту" врятували 14-річну дівчинку. Одеситка випала з восьмого поверху і залишилася живою, але була серйозно травмована. Завдяки медикам та оперативності волонтерів, які змогли за години знайти кошти та купити унікальне обродження дівчинку прооперовано і вже видужує.

Про унікальну історію повідомляє OBOZREVATEL. Нещасний випадок мало не став трагічним в Одесі — дитині не могли допомогти у рідному місті та перевезли до Національної дитячої спецлікарні МОЗ "Охматдит".

Що сталося з дівчинкою

14-річну дівчинку звуть Віолетта. Інцидент стався, коли вона була вдома сама. Її мати повернулася і побачила відчинені вікна. Вона зрозуміла, що дочка хотіла звести рахунки з життям — дівчинка мала депресивний стан. Раніше у неї діагностували психічний розлад, а більшість друзів поїхали. Під час падіння з вікна дівчинка спочатку врізалася в дерево, а вже потім упала на землю. В результаті вона зламала кістки обличчя та руку.

Як розповіла мати — в Одесі таких операцій не роблять, а в Києві лікарі були готові, але потрібного обладнання не було. Клініка була готова до закупівлі, але це вимагало тендеру, а це час, який не можна було упускати.

Що зробили волонтери та лікарі

Волонтери Тетяна Сохар та Аанна Голубкова, з якими "Охматдит" вже співпрацював у сфері придбання спецобладнання, відразу включилися в допомогу. Лише кілька годин знадобилося купити спеціальні хірургічні пластини. Тетяна зазначає, що часу оголошувати збір не було, допомогло те, що є люди, які постійно допомагають. Також збирали серед "своїх".

Пост волонтерки Тетяни Сохар про допомогу дівчинці
Пост волонтерки Тетяни Сохар про допомогу дівчинці

Дівчинка до "Охматдиту" надійшла наприкінці серпня з багатоуламковим переломом лицьових кісток черепа. Їй потрібно було зафіксувати кістки за допомогою титанових пластин із гвинтами. Лікар-хірург Олег Голубченко розповів про особливості операції, яку розділили на два етапи – по 7 та 9 годин. "Зробили нижню щелепу та суглоби протягом 7 годин. Потім "робили" середню зону обличчя, кістки носа. Ця реконструкція зайняла у нас 9 годин", — розповів хірург.

Дівчинка вже ходить. Вона поки що не може говорити через пластини, але їй продовжують надавати кваліфіковану допомогу, у тому числі психологічну та фізіологічну. Виписка чекає на неї вже за тиждень чи трохи більше.

Волонтерка Тетяна Сохар допомагає не лише "Охматдиту". До благодійників звертаються лікарні й інших регіонів, наприклад — Чернігівська обласна дитяча лікарня, туди потрібні були апарати VAC терапії.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.