Після війни психолог знадобиться мільйонам українців: вражаюча цифра від МОЗ

Читать на русском
Автор
6878
Питання психологічної підтримки - вкрай важливе
Питання психологічної підтримки - вкрай важливе. Фото https://t.me/KlymenkoTime

Профільне міністерство вже напрацьовує спеціальні програми, що допомагати українцям

По завершенню війни в Україні психологічна допомога, за оцінками експертів, може знадобитися 15 мільйонам українців. У це число входять і звичайні українці, і військовослужбовці, які бачили жахи війни, однак українська влада вже працює над тим, аби таким людям надати підтримку.

Про це в інтерв'ю "Телеграфу" розповів голова Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко, зазначивши, що вже відбулося перше засідання міжвідомчої групи, на якому перша леді України Олена Зеленська виступила з ініціативою опікуватись питанням психічного здоров’я.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

За словами міністра, проєкти щодо охорони психічного здоров'я українців розділили та три етапи — екстрені, короткострокові, і на довгу перспективу.

"Вже зараз ми повинні запустити психологів в центри, які надають інформацію про полонених, про зниклих безвісти, про поранених. Щоб у рідних не почали прогресувати депресивні стани чи інші проблеми", — навів приклад екстреного проєкту голова МОЗ.

Крім того, первинний скринінг психічного здоров'я матимуть змогу проводити сімейні лікарі та центри надання соціальних послуг, які також повинні мати психолога. Більш того, МОЗ планує запустити в Україні комунікаційну кампанію, оскільки українці не мають традиції звертатися до психолога.

"Ми вже зараз порахували, що приблизно 15 мільйонам українців знадобиться та чи інша психологічна допомога, оскільки вони або бачили, або відчували жахи війни. З цих 15 мільйонів, як показують наші розрахунки, десь 20 відсотків, це менш як 4 мільйонів, будуть потребувати медикаментозної підтримки. А також, психіатричної допомоги. І для цього ми повинні забезпечити мережу кваліфікованих психіатрів. Також треба реформувати психіатричні лікарні. Це ми хотіли зробити ще до війни, зокрема, зробити з них саме лікарні. Зараз вони скоріше мають вигляд конюшні", — зазначив Ляшко.

Міністр охорони здоров'я додав, що ключове для них зараз — показати, що звертатись до психологів потрібно, адже потім проблеми з психікою можуть вилитися в домашнє насилля.

Щодо військовослужбовців, то за словами Ляшка, особливо небезпечні роки для людини, яка воювала — це 5-7 рік, адже на них припадає найбільше психологічних зривів.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у МОЗ попередили про різкий сплеск захворюваності в Україні.