Не тільки холера: Ляшко попередив про різкий сплеск захворюваності в Україні

Читать на русском
Автор
6722
Віктор Ляшко
Віктор Ляшко. Фото pravda.com.ua

За словами міністра, сплески хвороб можуть розпочатися у містах, де йдуть активні бойові дії

Через війну в Україні може розпочатися бум онкологічних, інфекційний і серцево-судинних хвороб. Особливо у регіонах, окупованих російськими військами, і де закінчуються запаси ліків, які постачала українська влада.

Про це в інтерв'ю "Телеграфу" повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Оперативно про головне читайте у нашому Telegram

Міністр зазначив, що зараз на перший план будуть виходити опосередковані втрати України у війні, тобто ті летальні випадки, які виникатимуть через недоступність медпослуг, лікарських засобів і води в районах активних бойових дій.

"Там, де йдуть бойові дії, наприклад, зараз це активно відбувається у Сєвєродонецьку, швидка допомога точно не буде курсувати містом. І люди, які там залишились, і мають інфаркт чи інсульт, наражаються на небезпеку через те, що невчасно отримують допомогу. В Херсонській, Запорізькій областях ми сьогодні відзначаємо відсутність лікарських препаратів. Те, що нам вдалось завезти — є сьогоднішнім запасом, але препарати, які знижували артеріальний тиск, заміняли гормони щитовидної залози, інсулін — закінчуються. В таких випадках хвороба у людини буде прогресувати", — зазначив Ляшко.

Крім того, за словами голови МОЗ, через відсутність води люди почнуть хворіти на кишкові інфекції, у тому числі холеру, про яку попереджала ВООЗ.

Ляшко додав, що Україна весь час наголошує партнерам, що тиск на росію треба збільшувати, щоб змусити ворожі війська покинути територію нашої країни, адже обстріли призводять до гуманітарної катастрофи.

"У попередні ковідні роки не було раннього скринінгу онкологічних хвороб, серцево-судинних захворювань. Така ж ситуація і під час війни. Це призведе до того, що через 5-7 років в нас буде ще й бум онкологічних, певних інфекційних і серцево-судинних хвороб. А це і туберкульоз, і вірусний гепатит", — додав міністр охорони здоров'я.

За його словами, для України зараз головне, аби завершилась війна, а технічні засоби для реагування на всі стадії інфекційних захворювань у нашій країні є — це і вдосконалені лабораторії, і збільшена кількість діагностичних систем.

Міністр додав, що на тимчасово окупованих територіях все ще працюють українські лікарні — таких закладів зараз 225. Медикам та персоналу продовжують нараховувати заробітну плату через Національну службу здоров'я України. Ба більше, влада працює над тим, щоб забезпечити лікарів доплатами.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як уникнути інфекційних хвороб у місцях тимчасового перебування біженців та переселенців.