Яка олія найбезпечніша для смаження

Читать на русском
Автор
1606
Безпечна альтернатива звичайній соняшниковій олії — оливкова
Безпечна альтернатива звичайній соняшниковій олії — оливкова

Рафінована олія – відмінний варіант для смаження, але дуже шкідливий.

Як не крути, але в раціоні кожної людини є смажена їжа, яка, як ми знаємо, у великих кількостях може нашкодити здоров’ю. Проте згладити цю шкоду може допомогти правильний вибір олії для смаження, адже саме вона впливає на шкідливість смажених страв.

Нутриціолог та дієтолог Яна Легеза у своєму блозі в Інстаграм розповіла, яка олія корисніша для смаження, а яку краще не використовувати у приготуванні страв.

"Шкідлива не сама жарка, а виділення оліями канцерогенів за високої температури горіння" — зазначила дієтолог.

Яку олію небажано використовувати для смаження

Перше, що потрібно зробити, це відмовитись готувати на рафінованій олії. Так, у неї багато переваг: вона краще зберігається, не має запаху під час смаження та не впливає на смак страви, але є й багато мінусів.

Через спеціальну обробку та очищення, рафінована олія втрачає всю свою користь, адже зникають вітаміни А, D та Е. Тому в результаті використання такої олії, ви тільки збільшите калорійність своєї страви. Понад те, у них високий вміст омеги-6, що є причиною багатьох хвороб.

Какие масла нежелательно использовать для жарки

Яку олію можна використовувати для смаження

  • Топлене вершкове масло — вважається найбільш екологічним і корисним. При приготуванні з вершкового масла витоплюють білки, цукор та воду, залишаючи молочний жир, у якому містяться вітаміни А, Е, РР, D та мінерали: кальцій, залізо, магній, натрій, фосфор.
  • Кокосова олія. Вона на 92% складається із насичених жирних кислот, тому підходить для нагрівання. Один із плюсів такої олії, що вона може зберігатися дуже довго і не псуватися.
  • Олія авокадо. Вона добре переносить нагрівання та смаження.
  • Оливкова олія. Головне правильно вибирати потрібну олію. Наприклад нерафінована олія 1-го віджиму не підходить для розігріву.

Раніше "Телеграф" писав, навіщо включати до свого раціону молоко, а також ми розповідали, що буде, якщо щодня їсти свіжі огірки.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.