Психоз, гормони і сильний біль: на що хворий Путін і наскільки небезпечні його хвороби – думка лікаря

Читать на русском
Автор
15319
Путін став виглядати гірше
Путін став виглядати гірше. Фото Колаж "Телеграфу"

Невропатолог розповіла, які проблеми зі здоров’ям є найбільш критичними для стану Путіна

Щодо стану здоров’я російського президента Володимира Путіна виникає багато питань. У медіа озвучуються всілякі захворювання, на які страждає президент РФ, від психозу до онкології. Достовірних даних про те, наскільки зараз здоровий Путін, у Кремлі не дають. Правду знає лише консиліум особистих лікарів президента. Судити про стан російського лідера за фрагментарними відеороликами медикам складно, але певні висновки все ж таки можна зробити.

На що ймовірно хворий Путін і які проблеми зі здоров’ям можуть призвести до критичних наслідків – у коментарі "Телеграфу" роз’яснила лікар-невропатолог вищої категорії, кандидат медичних наук, керівник мережі медичних центрів "Головний біль" (Київ, Дніпро) Тетяна Майкова.

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте в нашому Telegram

Асинхронні рухи рук

Так, лікар пропонує звернути увагу на такі моменти, що характеризують стан здоров’я Путіна:

  • зовнішність;
  • поведінка;
  • рухи;
  • манери;
  • вираз обличчя.

Знайти відмінності допоможе порівняння відеороликів із Путіним за останні 20 років.

"Під час ходьби у Путина синхронно і правильно рухається ліва рука, а права — залишається вздовж тулуба. Однак так він ходив і раніше, так що хворобу Паркінсона ми можемо виключити. Вона так довго не протікає без значного прогресування. До того, у Путіна досить жива міміка. Ознак хвороби Паркінсона немає", — розповіла Майкова.

Хода Путіна
Хода Путіна

Проте лікар зазначає, що порушення синхронних рухів рук є певним симптомом. За її словами, швидше за все це пов’язано з вродженою або набутою у ранньому дитинстві патологією. Як відомо, відомостей про дитячі роки Путіна та його родину небагато. Офіційна версія свідчить, що він третя дитина, дві страшні — померли з невідомих причин до його народження.

"Людина маленького зросту, некрасивої зовнішності, не дуже розвинена фізично… Очевидно, дитинство проходило не в забезпечених і не в комфортних умовах. І швидше за все він відчував жорстокість, образи з боку однолітків, причому як хлопчиків, так і дівчаток, які навряд чи вважали його привабливим. Це дуже вплинуло на характер Путіна", — додає невропатолог.

На думку лікаря, асинхронний рух рук при ходьбі, активніші рухи лівої руки, на відміну від правої, можуть говорити про мозковий дефіцит – вроджений або набутий в результаті перенесеного захворювання в дитинстві.

"Це не рівень паралічу, але функціональна недостатність – мінімальний неврологічний дефіцит. Якщо він захоче, то розмахуватиме і правою рукою, але він, мабуть, не надає цьому значення. Версію про те, що нібито Путін так притримує пістолет, я б відкинула. Багато хто з людей, носячи при собі зброю, так не робить", — розповідає лікар.

Психологічні особливості

Як пояснює Майкова, мозок із неврологічним дефіцитом має менше нейронів, тобто клітин мозку. Тому наявні клітини відчувають набагато більші навантаження, між ними менше зв’язків, ніж належить мати здоровому мозку. Невропатолог зазначає, що йдеться про органічний особистісний розлад.

Різні експерти, як-от психолог Артур Кессіді, виділяють у Путіна ряд психологічних особливостей, основними з яких є:

  • психопатія;
  • макіавелізм;
  • нарцисизм;
  • соціопатія.

Майкова додає, що садизм, про який нещодавно говорив російський журналіст Олександр Невзоров, лише наслідок вищезгаданих чотирьох пунктів.

Невропатолог пояснює, що у людей із такими проблемами мінімальна кількість можливостей мозку. Найчастіше вони не мають яскравих талантів, життєрадісного характеру, а врівноважена поведінка дається з великими зусиллями. Лікар додає, що в такої людини, як правило, середній інтелект, примітивний гумор (згадати лише жарти про бабусю і дідуся і фразу "терпи, моя красуня"), а ще він схильний до якоїсь ідеї — релігійної чи політичної, філософські недоступні в силу недостатнього інтелекту. У підсумку ідеї опановують людиною, формуючи його поведінку.

"Очевидно, що ідеї Путіна стали компенсацією всіх тих дитячих комплексів, способом якось піднятися над кривдниками. У 90-ті роки він зробив напівбандитську, напівполітичну кар’єру. Прагнення заробляти за будь-яку ціну і робити кар’єру підпорядковані ідеї компенсації за всі образи, які переніс у дитячому та підлітковому віці. У ті часи в нього це вийшло. Свій успіх він створював за допомогою тих якостей, які міг у собі знайти: брехливість, мстивість, маніпулятивність, прагнення отримати своє за будь-яку ціну", — розповіла експерт.

Також фахівець додає, що люди з подібними особливостями психіки мають проблему з прийняттям рішень.

"Путін приймав рішення, які ситуативно могли принести користь, але як тільки дійшло до стратегії, з’ясувалося, що стратегічно він мислити не здатний. Саме тому він нині знищує свою країну і себе. У нього немає достатньої можливості, чисто фізіологічно, щоб та роль, яку Путін на себе взяв, могла бути успішною", — заявила Майкова.

Болі у спині та ймовірний психоз

Зустріч Путіна з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, яка викликала бурхливе обговорення в мережі та породила хвилю мемів, може говорити про ймовірні болі у спині. Як пояснює лікар, Путін, сидячи за столом, був буквально втиснутий у спинку стільця. Людина з фізіологічно нормальними функціями так не сидітиме. Тому, за словами експерта, йдеться про хронічний біль у спині. Можливо, зазначає Майкова, це пов’язано із падінням Путіна з коня у 2012 році, про яке якось говорив Лукашенко.

Путін і Шойгу
Лікар говорить про больову позу Путіна

Невропатолог припускає, що російського президента можуть лікувати болезаспокійливими і навіть наркотичними анальгетиками. Зазначимо, що в результаті лікування опіатними болезаспокійливими у великих дозах помер Майкл Джексон.

"Якщо проблеми зі спиною у Путіна тривають близько 10 років, то цілком ймовірно, що він може приймати наркотичні анальгетики, що додає шкоди мозку. Наркотики — речовини, що забирають енергію мозку. А оскільки мозок Путіна може бути енергодефіцитним спочатку, то це призводить до ще більшого порушення поведінки", — зазначає лікар.

Серед наслідків експерт називає агресію та погано контрольовану поведінку. За словами невропатолога, якщо такій людині не вдається досягати бажаного, то може розвиватися психоз.

Агресивний Путін
Путін став агресивнішим

Майкова не вважає, що Путін — шизофренік від природи, з огляду на кар’єру, яку він збудував. Проте говорить про можливий афективний емоційний розлад.

"Те, що зараз робить Путін — абсолютно психотична симптоматика. Міцно стислі губи, які він постійно покусує, як він тримається за стіл, що аж біліють кісточки пальців… Все це говорить про те, що він дуже напружений. Думаю, Путін отримує якесь лікування, але, очевидно, воно недостатнє. Щоб людина мислила логічно і раціонально приймала рішення — потрібен сильний здоровий мозок. Логіки та раціональності в діях Путіна ми зараз не спостерігаємо. Ймовірно, він перебуває у передпсихотичному чи психотичному стані", — зазначає лікар .

Можливе вживання гормонів

Майкова нагадує, що Путін завжди відрізнявся досить худорлявою конституцією тіла. Зараз же, за її спостереженнями, він виглядає повним, особливо погладшало обличчя. На думку медика, таке "налите", "роздуте" обличчя може свідчити про те, що Путін приймає гормони. Чи пов’язано це з якимось болем чи онкологічним захворюванням – стверджувати складно.

"Є підстави говорити, що швидке підвищення ваги дали стероїдні гормони. Це не ботокс або гіалоуранова кислота, а відкладення жиру саме в області обличчя, верхній частині грудної клітини і рук. Ще можна спостерігати судинну сіточку на шкірі обличчя Путіна. Подібна кушінгоідна конституція виникає у пацієнтів, які приймають гормони. Те, що він має глибокі порушення емоційного стану, мислення, швидше за все порушення обміну речовин, пов’язані з прийомом гормонів, і больовий розлад – можна говорити досить точно", — додала невропатолог.

Путін
Лікар пояснює, що обличчя Путіна погладшало через прийом гормонів

Загроза інсульту чи інфаркту

Про те, що Путін нібито страждає на онкологічне захворювання, не раз писали медіа, зокрема про це йдеться в нещодавньому матеріалі британського таблоїду The Sun.

"Навіть якщо є рак передміхурової або щитовидної залози — це все зараз чудово лікується. Це не проблема, такий рак його в могилу не зведе, а ось психоз — може. Тому що у людини з психозом "горить" мозок. Нейрони, яких і спочатку було небагато, гинуть щодня. Наслідком може стати інсульт або інфаркт. Больовий розлад, який виснажує Путіна, ненормальний емоційний стан — причини, які точно призведуть до тяжких наслідків. За терміни говорити складно. Але судячи з того, як він веде цю війну, як ізолював власну країну від усього світу, як нищить Росію економічно, гадаю, що кінець вже близький", — підсумувала Майкова.

Нагадаємо, про нібито онкологічне захворювання Путіна раніше писали і російські журналісти. Так, у розслідуванні порталу "Проєкт" повідомляється, що російський президент вдається до "методів" народної медицини — зокрема, йдеться про прийняття ванн з екстрактом виварених оленячих рогів. За даними росЗМІ, здоров’я Путіна погіршилося в 2021 році, а штат його особистих лікарів збільшився.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.