Як уберегти своє здоров’я під час аварії на АЕС: поради від доктора Комаровського

Читать на русском
Автор
4807
Прийом йоду дозволяє зберегти щитовидну залозу
Прийом йоду дозволяє зберегти щитовидну залозу

Звичайний йод може врятувати ваше життя.

Через дев’ять днів війни Росії та України, російським окупантам вдалося потрапити в Запорізьку область, де вони намагалися взяти штурмом АЕС в Енергодарі. Мабуть, солдати російської армії не знають, що якщо вони зруйнують атомну електростанцію, то весь світ опиниться під загрозою ядерної небезпеки.

Відомий український доктор Євген Комаровський на своїй сторінці в Інстаграм розмістив відео, в якому розповів, що потрібно зробити насамперед, якщо така ситуація станеться. Він зазначає, що при аварії на АЕС може виникнути загроза радіоактивного зараження, і перше, що страждає, — це щитоподібна залоза, адже відбувається викид радіоактивного йоду.

Комаровський каже, що якщо є загроза радіоактивного зараження йодом, то перше, що треба зробити, — це прийняти всередину звичайний йод, і тоді щитоподібна залоза буде зайнята ним, і її можна буде вберегти від зараження. Це потрібно зробити тоді, приблизно за пів години до загрози або перші хвилини після того, як оголошено тривогу.

Якщо у вашій аптечці є таблетки йодиду калію можна приймати їх, якщо тільки розчин йоду, то знадобиться і він. Дозування таке:

  • Таблетки : (в одній — 250 мг): дорослі та діти старше 2-х років — 125 мг — ½ таб, діти молодше 2 років — 40 мг — 1/6 таб.
  • Розчин 5% йоду: дорослі та діти старше 14 років – 40 крапель усередину (бажано накапати у тепле молоко або воду та випити за один раз), діти 5 – 14 років – 20 крапель усередину. Дітям молодше 5 років приймати всередину йод не можна, але є ще один варіант як їх захистити: дітям від 2 до 5 років потрібно взяти 20 крапель йоду, розвести його водою і нанести на шкіру йодну сіточку, а дітям молодше 2 років вистачить і 10 крапель на шкіру.

Комаровський зазначає, що робиться це лише один раз, і за жодних обставин не потрібно повторювати.

Як повідомлялося, окупаційні війська підійшли до Енергодару 2 березня, тоді місцеві жителі перекрили дорогу і змусили росіян відступити.

Проте 3 березня ворожі війська знову повернулися і, схоже, на штурм. За повідомленнями Орлова колона близько 100 одиниць техніки спробувала прорватися в місто, а на блокпості спалахнула серйозна пожежа. Саме місто ж зазнало обстрілів з артилерійських установок, відомо також, що кілька будинків отримали пошкодження.

На щастя, пожежу на Запорізькій АЕС вдалося ліквідувати, хоча спочатку працівників ДСНС на станцію вороги не пускали.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.