МОЗ назвало п’ять симптомів, за яких потрібно обов’язково робити тест на коронавірус

Читати російською
Автор

У МОЗ роз’яснили, коли тестування на коронавірусну інфекцію є безкоштовним

У Міністерстві охорони здоров’я України на тлі стрибка захворюваності на COVID-19 закликали українців тестуватися на коронавірус у п’яти випадках. Докладніше повідомляється у Телеграм-каналі відомства.

Так, у міністерстві заявили, що симптоматика коронавірусу дуже широка і схожа на звичні нам захворювання. Зокрема, йдеться у повідомленні, симптоми коронавірусу можуть нагадувати застуду, а якихось специфічних ознак ковіду може не бути зовсім. Тому якщо у вас спостерігаються прояви звичайної ГРВІ – краще звернутися по допомогу до медиків. І саме тестування підтвердить (або ні) підозру, що у вас ковід.

Якщо тест на COVID-19 виявиться позитивним, лікар повинен призначити вам лікування. У цьому випадку пацієнту необхідно дотримуватися самоізоляції, наголосили у МОЗ.

Крім того, у МОЗ нагадали ще одне важливе правило: поки ви очікуєте на результат тесту на коронавірус і у вас є ознаки захворювання – відмовтеся від відвідування людних місць. Краще на цей період самоізолюватися.

Зазначимо, що безкоштовним тестуванням буде лише в тому випадку, якщо призначення випише ваш сімейний лікар.

П’ять підстав для призначення тесту на COVID-19:

  1. Підозра на коронавірус.
  2. Наявність симптомів ГРВІ.
  3. Ознаки вірусної пневмонії.
  4. Позагоспітальна пневмонія.
  5. Контакт із пацієнтом, у якого підтверджена коронавірусна інфекція, та прояв симптомів захворювання.
Коли потрібно робити тест COVID-19. Інфографіка: МОЗ України

Рекомендація ВООЗ для населення у зв’язку з пандемією COVID-19

Нагадаємо, поряд із "Дельта-штамом" в Україні активізувався новий варіант коронавірусу – "Омікрон". Інфекція за симптоматикою схожа не лише з попередніми версіями COVID-19, а й зі звичними сезонними захворюваннями, наприклад, грипом. Але є нюанси, що допоможуть відрізнити "Омікрон" від інших інфекцій.

Крім того, "Телеграф" повідомляв, що діти більш уразливі проти штаму "Омікрон". Лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко розповів, які симптоми найчастіше виявляють при інфікуванні "Омікроном".

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.