МОЗ назвало п’ять симптомів, за яких потрібно обов’язково робити тест на коронавірус

Читать на русском
Автор
5562
Призначення до тесту на ковід дає ваш сімейний лікар
Призначення до тесту на ковід дає ваш сімейний лікар. Фото picture-alliance.com

У МОЗ роз’яснили, коли тестування на коронавірусну інфекцію є безкоштовним

У Міністерстві охорони здоров’я України на тлі стрибка захворюваності на COVID-19 закликали українців тестуватися на коронавірус у п’яти випадках. Докладніше повідомляється у Телеграм-каналі відомства.

Так, у міністерстві заявили, що симптоматика коронавірусу дуже широка і схожа на звичні нам захворювання. Зокрема, йдеться у повідомленні, симптоми коронавірусу можуть нагадувати застуду, а якихось специфічних ознак ковіду може не бути зовсім. Тому якщо у вас спостерігаються прояви звичайної ГРВІ – краще звернутися по допомогу до медиків. І саме тестування підтвердить (або ні) підозру, що у вас ковід.

Якщо тест на COVID-19 виявиться позитивним, лікар повинен призначити вам лікування. У цьому випадку пацієнту необхідно дотримуватися самоізоляції, наголосили у МОЗ.

Крім того, у МОЗ нагадали ще одне важливе правило: поки ви очікуєте на результат тесту на коронавірус і у вас є ознаки захворювання – відмовтеся від відвідування людних місць. Краще на цей період самоізолюватися.

Зазначимо, що безкоштовним тестуванням буде лише в тому випадку, якщо призначення випише ваш сімейний лікар.

П’ять підстав для призначення тесту на COVID-19:

  1. Підозра на коронавірус.
  2. Наявність симптомів ГРВІ.
  3. Ознаки вірусної пневмонії.
  4. Позагоспітальна пневмонія.
  5. Контакт із пацієнтом, у якого підтверджена коронавірусна інфекція, та прояв симптомів захворювання.
Тест на коронавірус в Україні
Коли потрібно робити тест COVID-19. Інфографіка: МОЗ України

Рекомендація ВООЗ для населення у зв’язку з пандемією COVID-19

Нагадаємо, поряд із "Дельта-штамом" в Україні активізувався новий варіант коронавірусу – "Омікрон". Інфекція за симптоматикою схожа не лише з попередніми версіями COVID-19, а й зі звичними сезонними захворюваннями, наприклад, грипом. Але є нюанси, що допоможуть відрізнити "Омікрон" від інших інфекцій.

Крім того, "Телеграф" повідомляв, що діти більш уразливі проти штаму "Омікрон". Лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко розповів, які симптоми найчастіше виявляють при інфікуванні "Омікроном".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.