Україна розпочинає ревакцинацію проти COVID-19: хто першим отримає бустерну дозу

Читать на русском
Автор
Поки бустер доступний далеко не всім категоріям населення
Поки бустер доступний далеко не всім категоріям населення. Фото Reuters

Додатково щепитися можна людям, у яких з отримання другої дози вже минуло пів року

Одержання третього щеплення проти коронавірусної хвороби в Україні обговорюється протягом кількох останніх тижнів. І поки остаточне рішення щодо бустера для всіх категорій населення ще не прийняли, медичні працівники та співробітники інтернатів можуть розраховувати на ревакцинацію.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Представникам цих професій дозволено отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19 через пів року після завершення попереднього, дводозного курсу щеплень.

При цьому ревакцинація здійснюватиметься лише єдиним типом препарату — за допомогою мРНК-вакцин. Це означає, що в хід підуть або Pfizer, або Moderna. Те, якими вакцинами людина була щеплена раніше, на це не впливає.

Також у МОЗ пообіцяли, що незабаром українці зможуть отримати і спеціальні сертифікати про ревакцинацію, що підтверджують отримання бустера.

Нагадаємо, що деякі громадяни теж мають право зробити щеплення проти "корони" втретє вже зараз. До цієї категорії населення належать люди з тяжкими захворюваннями та вкрай зниженим імунітетом. Таким українцям бустер можна отримати вже через 28 днів після другого щеплення.

Остаточне рішення щодо ревакцинації для кожного бажаючого влада обіцяє прийняти у січні.

Зазначимо, що додаткова доза вакцини проти ковіду може допомогти протистояти "омікрон"-варіанту, який виявлено в Україні і який вже лютує в інших країнах світу. При цьому українцям теж слід очікувати на черговий сплеск захворюваності через "Омікрон" — але вже після новорічних свят.