Що буде, якщо вживати яйця кожного дня: відповідь дієтолога
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Всесвітній день яйця відзначають 8 жовтня
Яйце – необхідна складова нашого харчування та потужна доза корисних вітамінів і мікроелементів. У Всесвітній день яйця про користь цього ледве не ідеального продукту "Телеграф" розпитав лікарку-дієтолога Оксану Скиталінську.
Чим корисні яйця
Дієтологи називають яйця еталоном білка. По-перше, яйце містить всі 20 амінокислот, серед яких найцінніші – незамінні. Причому в такій кількості, яка повністю підходить для організму людини. Крім того, в жовтку містяться корисні жироподібні речовини – фосфоліпіди, а ще лецитин: вони необхідні для якісної роботи клітин і захищають від нервових розладів, порушення роботи печінки. Яйця засвоюються практично на 100%, як материнське молоко. Всі інші продукти, навіть білкові, мають набагато нижчий рівень засвоєння.
Скільки яєць треба з’їдати щодня
Дієтолог рекомендує обов’язково включати яйця у ваш раціон, хоча би тричі на тиждень. Золотою серединою вважається вживати 1-2 яйця на день. Варто правильно готувати продукт. Так, жовток має лишатися рідким – саме тоді зберігаються всі цінні властивості. Наприклад, це може бути яйце зварене нам’яко, яйце-пашот, яєчня -глазунья чи омлет.
Протипоказання і міфи щодо вживання яєць
Люди часто бояться їсти яйця, бо там є холестерин. Дієтолог заспокоює: "Цього робити не варто". Холестерин яєць не впливає на загальний рівень холестерину в організмі, якщо з’їдати їх 1-2 на день. Варто пам’ятати, що холестерин необхідний для функціонування людського організму. Без нього не будуть синтезуватися гормони, вітамін D. А ще він – мембрана для судин і потрібен для того, щоби клітини були міцними і несприйнятливими до дії різних шкідливих молекул (чи то віруси, канцерогени, токсини).
Протипоказань практично немає. Єдине, що може бути, алергічна непереносимість яєчного білка в маленьких дітей. Але вона часто проходить із віком. Тож для більшості людей яйце — продукт харчування, близький до ідеального.
З якими продуктами їсти яйця
Дієтолог радить поєднувати яйця з продуктами, що містять клітковину – салат із різнокольорових овочів і зелені, шматочок цільнозернового хліба або цільнозернова неочищена крупа. Такий мікс – гарний варіант для сніданку.