До школи після нічної тривоги: міністр освіти дав пораду батькам

Читать на русском
Автор
2891
Якщо школярі пропускають заняття, потрібно дати їм можливість надолужити знання
Якщо школярі пропускають заняття, потрібно дати їм можливість надолужити знання. Фото pexels.com

Іноді дорослим так само складно сфокусуватися після безсонної ночі, що вже говорити про школярів

Якщо під час повітряних тривог або ракетних атак уночі дитина не виспалася, не слід зранку відправляти її на перший урок втомленою. Знання можна надолужити, а втомлений учень навряд чи зможе сфокусуватися на уроці.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"Вночі була тривога, сиділи з дитиною в укритті, а з ранку вже починаються уроки — як бути?" – питання, не врегульоване нормативно, але потребує відповіді межах здорового глузду. На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок", — зазначив він.

За словами Лісового, немає зовсім нічого страшного в тому, щоб пропустити заняття з такої причини й наздогнати тему пізніше.

"Треба бути реалістами й розуміти, що дитина, яка втомилася, навряд чи зможе сприймати матеріал на уроці й мати необхідний рівень концентрації. Іноді дорослим так само складно сфокусуватися після безсонної ночі, що вже говорити про школярів", — додав він.

Також міністр вважає, що якщо дитина пропускає контрольну чи самостійну роботу, потрібно дати їй можливість здати її пізніше. Головне, на думку Лісового, фокусуватись на головному, використовуючи всі переваги академічної свободи.

Він також відповів на ще одне важливе питання щодо того, що робити вчителю, який веде урок дистанційно, якщо у нього почалася повітряна тривога, а у дітей у класі немає.

"Звичайно, перервати заняття та йти до укриття. Якщо є можливість продовжити заняття зі сховища – чудово. Якщо ні – це не катастрофа. Безпека – понад усе. Більш докладні рекомендації від Міністерства освіти й науки України опублікуємо незабаром", — наголосив міністр.

Оксен Лісовий додав, що це питання не так про академічну успішність, як про ментальне здоров’я, як школярів, так і педагогів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" запитав експертів, чому в Україні важливо відновлювати офлайн-формат навчання у школах.