Зимова мандрівка в радість: як зробити подорож комфортною

Читать на русском
Автор
825
Походи взимку є найбільш небезпечними
Походи взимку є найбільш небезпечними. Фото Facebook.com

Перед будь-яким походом треба ретельно проробляти тактику походу

Туристичні лайфхаки вдома дозволять обдурити зиму та залишитись у теплі. А мандрівникам, які вирішили взимку подорожувати з рюкзаком та наметом, варто очікувати чимало труднощів та небезпек.

"Телеграф" розповість про те, як зробити подорож максимально комфортною. Важливо продумати всі нюанси: добре вивчити маршрут, розрахувати час, скласти список того, що з собою брати і в якій кількості.

За тиждень до виїзду вивчіть погоду в регіоні. Поцікавтеся у рятувальників або у місцевих жителів щодо стану та кількості снігу. Відповідно до цього треба визначитися, що краще – снігоступи чи скітурні лижі.

Обирайте знайомі маршрути та закладайте на денні переходи набагато менше кілометрів, ніж улітку. Щодо маршрутів, то є нюанси стосовно літніх та зимових стежок. Якщо влітку стежка травесує вершину, то взимку варто йти через вершину. Швидкість руху взимку може коливатися від 2 км/год до 100 м/год.

Мандрівникам-початківцям варто обирати популярні маршрути, адже там більше скупчення людей та добре протоптані стежки. Також у разі надзвичайної ситуації є більше шансів, що вас хтось побачить та допоможе вибратися.

Не оминайте увагою притулки для ночівель та колиби. До речі, на Закарпатті більшість колиб та будівель у горах мають на стіні код, який допомагає рятувальникам швидко вас знайти, якщо ви десь недалеко від цих пунктів. На деякі хребти в Карпатах можна не брати намет, якщо є якісна колиба.

Колиба
Колиба для туристів

Таборові справи завершуйте тоді, коли ще темно. Поїсти та спакуватися краще затемна. На світанку можна пакуватися та вирушати. А приблизно о 17:00 уже не варто мандрувати горами, бо темно. Якщо лягти спати о 20:00, встигнете виспатися до 5.00 — 6:00 ранку.

Взимку традиційно хочеться більше їсти, бо тіло потребує більше енергії для обігріву. Також важливо вживати достатню кількість води.

Старайтеся під час подорожі дотримуватися розміреного темпу, щоб не пітніти. Мокре тіло буде швидше мерзнути. Дуже важливо берегти ноги: якщо вони спітніють, то сохнути будуть дуже довго.

Врахуйте і те, що спорядження для зимових походів має бути дуже надійним та функціональним. Подбайте про снігоступи чи лижі, додаткові теплі речі, грілки та інше. Усе це під час подорожі – потрібно. Маючи все спорядження, варто знати, як ним користуватися.

Раніше "Телеграф" писав, які туристичні гаджети можуть знадобитися цієї зими. Вони допоможуть зігрітися та втримати тепло.