Якщо немає кондиціонера: Комаровський порадив, як заснути у спеку

Читать на русском
Автор
1462
Спекотна погода заважає сну Новина оновлена 06 липня 2024, 15:04
Спекотна погода заважає сну. Фото Колаж

Щоб уночі сон був комфортним, потрібно заздалегідь підготувати кімнату і не лише

В Україні продовжується аномальна спека і тенденцій до похолодання не спостерігається. Через це у багатьох виникли проблеми зі сном.

Лікар Євген Комаровський порадив, як швидко заснути у спеку. Загалом для створення комфортних умов для сну повинен бути комплексний підхід.

Оптимальний варіант температури для сну – від +16 до +18 градусів. Остудити кімнату можна за допомогою кондиціонера. Але в умовах відключень світла та подорожчання електрики такий спосіб фінансово витратний.

За словами Комаровського, що більше в спальні світла, то там тепліше. Тому протягом дня потрібно обмежити потрапляння сонячного світла та, як наслідок, нагрівання стін цієї кімнати. Допоможуть у цьому щільні штори на вікна.

"Будь-яке світло в кімнаті створює тепло. Є лампочки розжарювання, які виробляють багато тепла, а є світлодіодні — вони продукують менше тепла. Очевидно, що потрібно використовувати", — сказав Євген Комаровський.

Також він радить у спекотний період обмежити використання побутових приладів, що створюють багато тепла. Найбільш ефективним способом віддачі тепла від тіла є виділення поту. Тому, якщо є хоча б невеликий рух повітря, це активізує випаровування поту і тепловіддача стає вкрай ефективною.

Перед сном Комаровський радить уникати надмірних фізичних навантажень. Максимальний час для занять спортом чи іншої фізичної активності – за дві години до сну. Також рекомендується приймати перед сном теплий душ щонайменше 10 хвилин, але не гарячий.

"Це змінює певним чином роботу центру терморегуляції, стабілізує роботу судин, і дозволяє після такого душу, опинившись у гарячій кімнаті, краще скидати тепло", — каже Євген Комаровський.

На додаток до цього протягом дня потрібно пити адекватну кількість рідини. Лікар радить звертати увагу на колір сечі — вона має бути світлого кольору. Це свідчення того, що в організмі вистачає рідини.

Що стосується ліжка, то слід вибирати те, яке якомога нижче — так буде комфортніше, тому що тепло піднімається і біля стелі максимальна спека. Важливу роль відіграє правильний матрац (поєднання піни та пружин). Чим він м’якший і чим тіло глибше в нього занурюється, тим гірше тепловіддача і, отже, спекотніше спати.

Постільну білизну краще вибирати бавовняну або лляну, а ось йшов, атлас і поліестер — для холодніших ночей. Перед сном також можна охолодити простирадло — покласти його в холодильник або морозилку на деякий час.

Вночі Комаровський радить тримати біля ліжка воду, щоби попити в спеку, пакети з льодом чи вологі компреси — це допомагає скинути зайве тепло.

"Важливе нічне правило, але саме в спеку — не ділити ні з ким ліжко і не спати під однією ковдрою" — каже лікар.

Також "Телеграф" розповідав про те, як остудити телефон у спеку влітку. Ці шість простих кроків допоможуть заощадити на покупці нового смартфона.