Міг з’їсти немите яблуко: на Львівщині чоловік "загримів" у інфекційну лікарню з рідкісним захворюванням

Читать на русском
Автор
1364
Лептоспіроз переносять гризуни Новина оновлена 13 березня 2024, 18:46
Лептоспіроз переносять гризуни. Фото Соцмережі

У лікарню він потапив у дуже важкому стані

На Львівщині чоловік "загримів" у інфекційну лікарню з рідкісним захворюванням. У мешканця Жовківщини лікарі виявили лептоспіроз.

Рідні кажуть, що причиною хвороби могло стати немите яблуко, яке з'їв 65-річний чоловік. Про це повідомляє Zaxid.Net.

Спочатку чоловік скаржився на високу температуру тіла до 40 градусів, біль у м’язах, пожовтіння шкіри і склер. Врешті у нього лабораторно підтвердили лептоспіроз.

Пацієнта спершу госпіталізували до Львівської обласної клінічної лікарні. Там йому провели лабораторні дослідження, обстеження і з підозрою на рідкісне інфекційне захворювання скерували до інфекційної лікарні.

"Пацієнт поступив до нас у дуже важкому стані з підозрою на лептоспіроз. Температура була під 40 градусів, зниження діурезу (було 200 мл сечі). Нам у відділенні вдалося стабілізувати його стан. Нині у нього лабораторно підтверджений лептоспіроз, стан пацієнта середньої важкості, життєво важливі показники приходять до норми", — повідомила лікарка інфекціоністка Ірина Пестушко.

За словами рідних, чоловік проживає у селі, має господарство: худобу, кури, індики. У господарстві могли бути щурі, миші. Чоловік не мав порізів на руках. Тому, найімовірніше, заразився через немиті овочі — міг з’їсти немите яблуко.

До слова, 2023 року на Львівщині було зафіксовано 28 випадків лептоспірозу, серед яких два летальних. А за два місяці 2024 — чотири.

Як відомо, лептоспіроз у людей спричиняє бактерія, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. В організм людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Захворювання може спричинити і вживання зараженої їжі.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми такі: головний біль, нудота, біль у литках, почервоніння очей, діарея, висипання, температура може підніматися до 39-40 градусів, до серйозних: ураження нирок, печінки, менінгіту і навіть смерті.

Саме тому під час прибирання у підвалах, господарських приміщеннях варто одягати рукавиці, частіше мити руки, ретельно мити овочі, фрукти, принесені з підвалів, і боротися з гризунами у будинку та господарстві.

Раніше "Телеграф" писав, що випадки масового захворювання на мікоплазмову інфекцію з’явилися і в Німеччині. У країні, за словами лікарів, поширюється бактерія Mycoplasma Pneumoniae, що викликає так звану атипову пневмонію.