Чому літнє тепло "не вбило" коронавірус

Автор
Чому літнє тепло "не вбило" коронавірус

Для запобігання передачі інфекції необхідно дотримуватись заходів особистої гігієни, часто мити руки, не торкатися брудними руками очей, носа і рота, при кашлі та чханні використовувати одноразовий хустку і негайно викидати його після застосування. Тих, хто, можливо, вже інфікований, просять носити хірургічні маски в громадських місцях. Соціальне дистанціювання також є одним з рекомендованих способів стримування інфекції. Єдиним континентом, де не зафіксовано підтверджених випадків COVID-19 є Антарктида.

Найважливіший параметр - вологість.

Доведено, що висока абсолютна вологість перешкоджають поширенню вірусів у повітрі. Дослідження стверджують, що висока вологість перешкоджає тривалому знаходженню вірусних частинок у повітрі. Вони швидко осідають на землю і не можуть переміщатися на великі відстані. Влітку повітря набагато насиченіше вологою. Більше 9 г/м3. Взимку навпаки - сухе і холодне. Це перший плюс до розуміння сезонності ГРВІ.

В країнах з високою атмосферною температурою епідемії ГРВІ супроводжуються значно меншим числом хворих.

Вчені ставлять важливий акцент - важлива навіть не стільки сама температура, як її різкі коливання. Міцний мороз, як і сильна спека, однаково ефективні у перешкоджанні розповсюдження вірусів. Величезне дослідження вже в контексті коронавірусної епідемії довело, що неблагополучні африканські країни, перенаселена Індія, розвинена Австралія (краще за всіх у світі провела масове тестування) однаково легко переносять епідемію, з набагато меншим числом хворих, ніж у США і Європі.

Доведено: ультрафіолет не залишає респіраторним вірусам жодних шансів. Сонячне літнє світло - чудовий захист повітря і поверхонь від скупчення і розмноження вірусів. На грипі вивчено. І на коронавірусі вже теж. Тим більше, лікарняний жорсткий ультрафіолет.

Доведено, що влітку у населення імунітет значно вищий (знаходиться на нормальному базовому рівні), ніж у холодні пори року. Цьому сприяє багато чинників: вітамін D і його дія на імунну систему, повноцінне вітамінізоване харчування, відсутність переохолодження, більше можливості для відпочинку і відновлення. Імунітет - найкращий захист і практично єдині ліки від вірусів.

Крім того, перешкоджає поширенню захворювання соціальна дистанція, особливо те, що в літній період такі установи, як школи, дитсадки, університети та гуртожитки порожні.