Кофеїн зменшує рівень холестерину та ризики ожиріння
- Дата публікації
- Автор
Опираючись на своє дослідження, дослідники з Іллінойського університету вважають, що кофеїн гальмує ожиріння та зростання рівня холестерину.
Вчені прийшли до висновку, що кофеїн зменшує запас ліпідів у жирових клітинах та обмежує вироблення тригліцеридів.
Впродовж чотирьох тижнів щури тримали обезогенну дієту, яка містила в собі 40% жиру, 45% вуглеводів та 15% білка. Вони вживали кофеїн у кількості, еквівалентним 4 горнятам кави на день. Гризуни, які вживали кофеїн, набрали на 16% менше ваги й накопичили на 22% менше жиру, ніж ті, які не вживали його.
Також фахівці встановили, що кофеїн зменшив накопичення ліпідів у жирових клітинах на 20% -41%. Окрім того, вони простежили експресію кількох генів, пов’язаних з ожирінням та обміном ліпідів.
Усі кофеїнові напої значно зменшили показники Fasn і Lpl. У клітинних культурах експресія Fasn зменшилася на 31% -39%, а експресія Lpl– на 51% -69% серед клітин, які отримували синтетичний кофеїн або кофеїн з парного чаю або кави, виявили вони.
У щурів, які вживали кофеїн з чаєм, експресія Fasn зменшилася на 39% жировій тканині та на 37% у печінці.
Які продукти містять білокСаме зниження експресії Fasn та двох інших генів зменшило інтенсивність вироблення холестерину ліпопротеїдів низької щільності та тригліцеридів у печінці.