Лікарі назвали продукти, які знімають стрес та покращують сон

Автор
Лікарі назвали продукти, які знімають стрес та покращують сон

Щурам у ході експерименту давали високі дози чотирьох специфічних пребіотиків.

Американські вчені з'ясували, що пребіотики також допомагають впоратися зі стресом і поліпшують сон. Дослідники провели експеримент на щурах.

Одних тварин годували стандартною їжею, а інших — тими ж продуктами, але з додаванням пребіотиків. Паралельно щурів піддавали стресу і відстежували у них фізіологічні параметри до й після стресу, а також контролювали сон.

Щурам давали високі дози чотирьох специфічних пребіотиків, в тому числі: галактоолігосахаридів, які присутні у чечевиці та в капусті; полідекстрози — харчової добавки, яка часто використовується як підсолоджувач; лактоферину, виявленого в грудному молоці; і глобулярного білка молочного жиру, на який багаті молочні продукти.

Результати показали, що у тих щурів, які дотримувалися пребіотичної дієти, під час сну довші були періоди без швидких рухів очей, а після стресу — навпаки, у них подовжувалися періоди сну зі швидкими рухами очей, що, як вважається, має вирішальне значення для відновлення після стресу.

Щури, які вживали стандартну їжу без пребіотиків, гірше відновлювалися після стресу.

Пребіотики — волокнисті компоненти їжі, які не перетравлюються та не засвоюються організмом людини, але слугують їжею для нашого мікробіому — корисних бактерій, що живуть у кишечнику.

Що робити, якщо є порушення обміну речовин

Раніше дієтологи склали список продуктів, які можуть нашкодити здоров'ю, якщо їх їсти одразу після пробудження на голодний шлунок.