Дієтолог пояснила, як постити без шкоди для здоров'я

Автор
Дієтолог пояснила, як постити без шкоди для здоров'я

Під час посту слід їсти багато клітковини, яка міститься у всіх овочах.

Лікар-дієтолог Наталія Самойленко розповіла, як постувати правильно і з користю для організму та що їсти, щоб не набрати зайвої ваги. Великий піст триватиме 48 днів. Багато українців розглядають цей період як час очищення та відновлення організму, а також можливість скинути кілька зайвих кілограмів після зими.

Як порадила дієтолог, підготувати свій організм до початку посту краще заздалегідь. Наприклад, почати плавно виключати з раціону м'ясо за тиждень до посту.

"Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження - а це найчастіше основа раціону українців. Від м'яса, яєць і молочних продуктів доведеться відмовитися на 7 тижнів. І для того, щоб організм не тільки не постраждав від цього, але й отримав користь, потрібно навчитися правильно балансувати рослинні продукти, поєднувати їх між собою і структурувати свій раціон. За допомогою сезонних овочів, фруктів, бобів і горіхів ми збагатимо своє меню мікроелементами та вітамінами", - розповіла Самойленко.

Як збалансувати свій раціон

Під час посту слід їсти багато клітковини, яка міститься у всіх овочах. Крім того, коли ми відмовляємося від м'яса, організм недоотримує заліза. Природні джерела заліза - це буряк, гречка, яблука, гарбуз і волоські горіхи. А звичні солодощі - цукерки, молочний шоколад і печиво можна замінити пісними продуктами - халвою, сухофруктами, медом або мармеладом.

Як не набрати зайву вагу під час посту

За словами лікаря, пісний раціон менш калорійний та ситний, тому дуже часто хочеться з'їсти більше вуглеводів - хліба, булочок або макаронів. Якщо не контролювати кількість вуглеводних продуктів у меню, за 7 тижнів можна навіть набрати зайву вагу.

Саме тому лікар-дієтолог наводить приклад правильного й збалансованого меню на день:

1. Сніданок: каша (гречана/кіноа/льняна каша) в поєднанні з овочами на пару або рагу.

2. Обід: пісний борщ + рослинний білок у вигляді бобових/грибів/хумусу/квасолі, а також салат зі свіжих овочів.

3. Вечеря: овочеве рагу (крім моркви, буряків, картоплі) у поєднанні з жирами (оливкова олія/маслини/горіхи й насіння/авокадо). Саме правильні жири дають тривалу ситість.

Супрун спростувала міф про яблука

Крім того, лікар-дієтолог радить бути уважними до свого організму й утриматися від посту з наступних причин:

- захворювання травної системи

- порушення обміну речовин

- серцево

- судинні захворювання

- порушення роботи нирок

- вагітність

- анемія.