Лікарі розповіли, як відмова від гаджетів увечері впливає на якість сну

Автор
515
Лікарі розповіли, як відмова від гаджетів увечері впливає на якість сну

Дослідники рекомендують за дві години до сну відривати себе від електронних девайсів.

Якість сну погіршується через синє світло, яке випромінюють практично всі сучасні прилади на світлодіодах, пише Harvard business review.

слабке денне світло – а значить, спати й виробляти мелатонін не на часі.

Як почати та що робити

1. Знайдіть офлайн заняття. Катувати себе і відмовлятися від приємного не потрібно: подивитися ввечері серіал або пограти в приставку – це нормально. Але спробуйте робити це раніше, а на останню годину перед сном робіть що-небудь офлайнове і спокійне. Наприклад, почитайте паперову книгу. Домовтеся з сім'єю про експеримент і пробуйте відключатися від екранів все разом.

2. Пропишіть користь. Напишіть нагадування, для чого ви це робите. Можна в описі до будильника, можна на листочок, який ви приклеїте до ноутбука.

3. Планувати та автоматизувати. Щоб не заглядати в екрани перед сном – заздалегідь встановіть будильник, подивіться погоду і календар.

4. Вести щоденник. Перші пару тижнів фіксуйте в ньому все: у скільки вимкнулися, лягли спати, чим займалися і як вам без екранів. Це допомагає аналізувати досвід і не кидати почате.

Чи передається коронавірус через секс

5. Поміняти синє світло на жовте. Якщо вимкнути екрани ну ніяк не можна – спробуйте хоча б міняти ввечері температуру світла монітора, переводячи синій спектр в жовтий.