Винайшли новий спосіб передачі коронавірусу

Автор
506
Винайшли новий спосіб передачі коронавірусу

Іноді симптомами захворювання можуть бути кишковий розлад і діарея.

Раніше повідомлялося, що китайський коронавірус 2019 nCov передається повітряно-крапельним шляхом, тому основну загрозу становлять кашель зараженої людини і контакт із забрудненими поверхнями. Тепер з'ясувалося, що інфекція викликає в тому числі розлад травлення.

У лікарні Ухань розповіли, що за один-два дні до розвитку лихоманки і утрудненого дихання у 14 з 138 - тобто у 10% - пацієнтів були діарея і нудота. У першого пацієнта з коронавірусом в США протягом двох днів також спостерігалися порушення в роботі кишечника, а потім вірус знайшли у фекаліях.

Під час епідемії атипової пневмонії, викликаної вірусом SARS, стало відомо про його прояв в сечі і фекаліях людей, у яких спостерігалися атипові абдомінальні симптоми. Це призвело до того, що в 2003 році в житловому комплексі Amoy Gardens в Гонконзі сотні людей заразилися вірусом, так як висхідний потік теплого повітря з ванних кімнат забруднив кілька квартир, а вітер переніс його в сусідні будівлі комплексу, повідомляє Journal of the American Medical Association.

SARS та 2019 nCov належать до одного сімейства вірусів, тому вчені припустили ймовірність фекального шляху передачі останнього, а пізніше довели свою гіпотезу.

Доктор Комаровський прокоментував перший випадок коронавірусу в Україні

При цьому фахівці поки не знають, як довго новий вірус може жити поза організмом. Відзначається, що для ВІЛ, наприклад, такий період становить 30 хвилин. Також невідомо, до якого температурного діапазону чутливий коронавірус.

Автори публікації вважають, що його передача через фекалії може створити нові проблеми для стримування його поширення, особливо це стосується лікарень.

При цьому вчені все ж називають основним способом зараження дотик до брудних поверхонь з наступним торканням руками очей, носа або рота.