Лікарі розповіли все, що потрібно знати про куркуму

Автор
Лікарі розповіли все, що потрібно знати про куркуму

Куркума давно перестала бути просто спецією, її активно застосовують і в кулінарії, і в косметології, і навіть в медицині.

Куркума – це рід багаторічних трав'янистих рослин із сімейства імбирних. Вона користується величезною популярністю практично в усіх країнах Азії та Океанії. Відома своїми цілющими властивостями і використовується для приготування кулінарних шедеврів половини світу.

Видобувається ця спеція з кореня рослини шляхом варіння, висушування, очищення і подальшого перемелювання до стану порошку.

Користь і властивості куркуми

Корисні властивості куркуми широко використовувалися в стародавній східній медицині, хоча цілителі тих часів і не могли провести її хімічний аналіз.

Здавна вважається, що куркума очищає кров, зігріває тіло і звільняє енергетичні канали. В Індії ця спеція, поряд з імбиром, корицею і кардамоном, відноситься до таких, які наділяють життєдайною енергією, дарують процвітання і забезпечують єднання з простором.

Сучасна медицина може пояснити детальніше і доступніше, в чому полягає користь куркуми. Зокрема, жовта спеція має властивості натуральних антибіотиків, які на відміну від синтетичних не мають широкого спектра побічних ефектів і не завдають шкоди організму.

Також серед корисних властивостей куркуми слід виділити такі:

- відновлює організм на клітинному рівні;

- усуває проблеми з кровообігом;

- нормалізує рівень холестерину в крові та зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і атеросклерозу;

- покращує роботу кишківника і допомагає справлятися з хронічною діареєю, метеоризмом, виразковим колітом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту;

- зміцнює імунну систему, допомагає помітно підвищити імунітет і навіть боротися з раковими захворюваннями.

- покращує роботу мозку;

- допомагає під час схуднення, знижуючи тягу до солодкого та активно спалюючи жири.

Протипоказання

Щоб уникнути будь-яких негативних наслідків, не слід вживати понад 3 грамів куркуми на добу. Разом з тим, існує ряд захворювань, при яких краще зовсім відмовитися від приправи. Серед них:

- алергія;

- панкреатит;

- гепатит;

- цукровий діабет;

- гіпотонія;

- захворювання шлунка.

Також куркуму не варто вживати при жовчнокам'яній хворобі, оскільки вона призводить до посиленого відтоку жовчі.

Експерти розповіли, як часто потрібно прати простирадла

Не рекомендують додавати в їжу куркуму тим, хто чекає на малюка, оскільки спеція може спровокувати зрив вагітності. Не варто давати страви з цією приправою дітям до шести років, адже у них слабкий шлунково-кишковий тракт.