Корисні властивості та протипоказання імбиру

Автор
548
Корисні властивості та протипоказання імбиру

Сьогодні імбир активно використовується не тільки як пряність при приготуванні страв, але і як ефективний засіб для лікування різних захворювань.

Імбир – рід багаторічних трав'янистих рослин із сімейства імбирних. Батьківщиною його є Західна Індія і Південно-Східна Азія. У природі в дикому стані не росте.

Вперше імбир стали вирощувати в країнах Сходу. Його корінь – це цінна пряність з дуже ароматним і багатим смаком, яку широко застосовують в кулінарії. Але паралельно з його застосуванням на кухні, він знайшов собі таке ж застосування і в медицині – як в традиційній, так і в народній.

Багато хто знає імбир як відмінний засіб проти простуди та нудоти, однак цими ефектами він не обмежується.

Користь і властивості імбиру

Серед корисних властивостей імбиру слід виділити такі:

- має антимікробну, протизапальну, відхаркувальну, жарознижувальну, потогінну дії (його застосовують при лікуванні застуди, ангіни, ларингіту, фарингіту, бронхіту, а також у комплексному лікуванні пневмонії);

- знімає спазми судин, а тому застосовується при лікуванні гіпертонії;

- очищає стінки центральних і периферичних судин від бляшок холестеринів, нормалізує рівень холестерину;

- запобігає згортанню крові, стимулює кровообіг;

- знижує рівень цукру в крові при діабеті 2 типу;

- використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату (розтягнення, травми, забиття, артрити, артрози, остеохондроз);

- вважається легким проносним засобом, застосовується при дискінезії шлунково-кишкового тракту;

- є протиглистовим засобом, позбавляє організм від паразитів.

Крім того, відомо, що корінь імбиру підвищує лібідо і потенцію, а також активно застосовується в комплексному лікуванні бронхіальної астми. Ефірна олія імбиру використовують для лікування фобій (страхів), депресії, погіршення уваги, пам'яті, передменструального синдрому, при прояві апатії та агресії (нормалізує прояв адекватної реакції).

Дієтологи розповіли, чим небезпечні чаї для схуднення

Протипоказання

Імбир протипоказаний тим, хто страждає гастритом, виразкою шлунка, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та серцево-судинної системи.

Не можна вживати імбир на пізніх термінах вагітності та під час лактації. Також слід виключити імбир з раціону при кровотечах, під час приймання препаратів, які знижують тиск, і при цукровому діабеті.