Чому апельсиновий сік корисніше апельсинів

Автор
Чому апельсиновий сік корисніше апельсинів

Провели кілька експериментів, які показали, що стакан соку на сніданок дієті не перешкода.

Німецькі вчені провели дослідження і з'ясували, що апельсиновий сік набагато корисніше, ніж сам фрукт. Стакан цього напою в день зміцнить імунітет і допоможе запобігти ризику відразу кілька небезпечних захворювань. Про роботу фахівців з Університетів Кіля і Гогенхайма, йдеться у виданні Clinical Nutrition.

Дано відомо, що в апельсинах міститься багато вітаміну С, каротиноїдів і флавоноїдів. Ці речовини здатні знизити ризики виникнення певних видів раку, серцево-судинних захворювань, а також подагри. Найкраще з цією роллю справляється саме сік, а не самі плоди. Проте в останні роки апельсиновий сік оголосили шкідливим через великої кількості фруктози, яка протипоказана для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Дослідники з Німеччини, однак, провели кілька експериментів, які показали, що стакан соку на сніданок дієті не перешкода. Навіть навпаки. Певні поживні речовини, які є в соку помаранчевих цитрусів, краще засвоюються організмом, так як підвищується їх біодоступність.

Для того, щоб це довести, вчені провели два експерименти. У першому взяли участь 12 осіб. Вони відмовилися від рослинних продуктів, що містять каротиноїди (наприклад, помідори, морква і шпинат і ін.). Протягом декількох днів вони пили на сніданок апельсиновий сік, а потім їли самі цитрусові. Після цього у кожного з випробуваних брали кров на аналіз. Було встановлено, що люди споживали приблизно в два рази більше каротиноїдів з апельсинового соку, ніж з фруктів.

Пов'язано це з процесом виробництва соку, в ході якого пектин і целюлоза з напою видаляються. Якщо вживати самі фрукти, то дані речовини частково заважають засвоюватися каротиноїдів. Крім цього, вирішальне значення для засвоєння поживних речовин має консистенція продуктів. Так, при пережовуванні апельсин ніколи не подрібнюється повністю, що заважає абсорбції антиоксидантів.

Як відпочити та заспокоїтись після важкого робочого дня

Другий експеримент показав, що регулярне вживання соку апельсинів може знизити рівень сечової кислоти, запобігши розвиток подагри. Цей ефект фахівці пов'язали з тим, що в соку міститься багато вітаміну C і флавоноїдів (зокрема, гесперидину). Якщо кристалізація сечової кислоти в суглобах і тканинах затримується, це може запобігти розвитку подагри, пояснили вчені.