Топ ознак того, що у вас залежність від смартфону

Автор
714
Топ ознак того, що у вас залежність від смартфону

Залежність від телефону можна виявити за кількома ознаками.

Фахівці з дослідницького агентства Gallup (США) стверджують: приблизно кожен другий дорослий у розвинених країнах так чи інакше відчуває хворобливу залежність від свого смартфона. Їх підтримують колеги з Італії: за даними Національної служби у справах дітей та молоді цієї країни, половина італійців у віці від 15 до 20 років перевіряють свої телефони не менше 75 разів на день, а 62 % пишуть повідомлення і вночі. Можна сперечатися про те, чи є телефонна адикція такою ж важкою, як пристрасть до цигарок чи алкоголю, чи можна її порівнювати з залежністю від комп'ютерних ігор або хоча б читання, але важко сперечатися, що багатьом з нас дійсно важко уявити своє життя без смартфона. Де ж знаходиться межа між потребою завжди бути на зв'язку з рідними і близькими, миттєво отримувати необхідну інформацію і обмінюватися повідомленнями та хворобливою залежністю? Ми не знаємо точно, але можемо запропонувати вам невеличкий чек-лист: якщо більшість симптомів вам знайомі, можливо, настав час для смарт-детоксу.

Ви перевіряєте час, але відразу ж забуваєте його

Ви уточнюєте час, дивитеся на екран свого смартфона, але щойно телефон повертається до сплячого режиму, ви забуваєте, котра година — і все повторюється спочатку. Ви настільки звикли постійно звертатися до екрана свого телефона, що це вже стає звичкою, нав'язливою дією, а не способом отримати інформацію.

У незручній ситуації ви щоразу хапаєтеся за телефон

Під час очікування, паузи у розмові ви хапаєтеся за телефон і починаєте переглядати пошту або повідомлення у месенджері, які взагалі не цікавили вас до цього. Телефон для вас — певна захисна мантія, яка дозволяє у незручні миті ніби зникнути з простору спілкування, сховатися від оточуючих і необхідності підтримувати з ними комунікацію. Але це не найкраща ідея: замість невеликої бесіди або п'яти хвилин наодинці зі своїми думками ви отримуєте розряд інформаційної напруги, який додає ще одну невелику цеглинку до щоденного стресу. І так-так, це говорить про те, що у вас, здається, залежність.

IT-експерти дали поради, як безпечно використовувати Wi-Fi з вільним доступом

Ваш телефон завжди біля вас

Куди б ви не пішли: обідати, до сусідньої кімнати за важливим документом, навіть до туалету або душу — ваш телефон завжди має бути поруч з вами. Навіть якщо ви не чекаєте на важливий дзвінок, навіть якщо прийняти цей виклик вам буде не дуже зручно — ви все одно почуваєтеся більш комфортно, якщо телефон поруч. На жаль, це погана ознака: здається, з засобу зв'язку і передачі інформації телефон перетворюється на вашого господаря.

Ви втрачаєте відчуття часу

Ви взяли телефон, щоб перевірити час, знайти потрібний файл або швидко уточнити щось у пошті, а замість цього втратили півгодини, гортаючи оновлення у стрічці твіттера або фейсбуку? А головне, ви і самі не дуже добре розумієте, як саме це сталося? Чесно кажучи, це насторожує — і так, це може бути ознакою серйозної залежності.

Телефон занадто швидко розряджається

Так, звичайно, можливо, просто у цієї моделі не дуже гарний акумулятор. А, можливо, вся річ у тому, що ваш телефон постійно працює?

Якщо телефон недоступний, ви відчуваєте тривогу і навіть паніку

Якщо ви забули телефон вдома, протягом дня ви відчуваєте серйозну тривогу і намагаєтеся якомога швидше потрапити додому та перевірити його. Якщо батарея ось-ось втратить заряд, а зарядного пристрою із собою немає, ви теж відчуваєте сильний дискомфорт і заспокоюєтеся лише тоді, коли нарешті вдається "нагодувати" телефон. Будь-яка ситуація, у якій телефон може виявитися недоступним, занурює вас у відчуття тривоги, страху — і ви всіма силами намагаєтеся уникати таких випадків. Це виправдано, якщо від того, чи будете ви на зв'язку, чи ні, залежить життя, здоров'я ваших рідних або ваше особисте. У всіх інших випадках, на жаль, це говорить про залежність.

З'явилися подробиці того, який буде iPhone 12

Ви перевіряєте повідомлення

Навіть якщо ви не чули дзвінка і не відчували вібрації, ви все одно перевіряєте, чи немає пропущених викликів і повідомлень — кожні 10-15 хвилин. Та ні, це не нормально. Так, це може бути проблемою.

Вас переслідують "фантомні" дзвінки

Вам весь час здається, що ви чуєте сигнал телефону або вібрацію — або це просто ще одна хитрість, щоб перевірити повідомлення? На жаль, швидше за все, це ознака залежності.

Ви відволікаєтеся за кермом

Взагалі це небезпечно для вашого життя та інших учасників дорожнього руху. Перевіряти свій телефон під час червоного сигналу світлофора, стоячи у заторі, і тим більше під час руху, — дуже небезпечно і може коштувати вам життя або здоров'я. І якщо ви робите так щоразу, можливо, вам варто вже щось робити зі своєю залежністю.