В МОЗ розповіли про походження коронавірусу
- Автор
За даними Мінохоронздоров’я, цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.
Найбільш ймовірними природними резервуарами для вірусу COVID-19 є кажани, проте він міг подолати видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.
"Відповідно до даних ВООЗ вірус COVID-19, який викликає захворювання, називається SARS-CoV-2. Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря.
Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано", - йдеться у повідомленні. Зазначається, що в цілому коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані. Згідно з дослідженнями інших коронавірусів, вони показали виживання до двох років при -20 ° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом кількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.
Лікарі довели несподівану користь картоплі для спортсменівНаприклад, як пояснили в міністерстві, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. "Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що хоча коронавіруси, ймовірно, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C).
Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі. SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних протоколів очищення і дезінфекції, і поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 веде себе по-іншому", - додали у МОЗ.
Нагадаємо про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.
Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.