Чи справді запах коханої людини може вилікувати?

Автор
Чи справді запах коханої людини може вилікувати?

Вчені довели, що запах коханої людини покращує якість сну і допомагає в боротьбі з безсонням.

Вчені з Університету Британської Колумбії (Канада) провели дослідження, щоб визначити, чи впливає запах романтичного партнера на якість сну його другої половинки.

В експерименті взяли участь 155 добровольців, які перебувають у тривалих стосунках. Кожному видали по дві однакові на вигляд футболки, які вони повинні були використовувати в якості наволочки.

Одна з них чиста, іншу попередньо носила кохана людина учасника, дотримуючись певних рекомендацій. Їй не можна було користуватися дезодорантом, курити, утриматися від занять спортом і виключити з раціону продукти, що впливають на запах тіла.

З кожною футболкою учасники проводили дві ночі поспіль, а вранці розповідали експертам про своє самопочуття і загальні відчуття. Звичайно ж добровольці не знали, з якою саме футболкою засинали. Крім відповідей добровольців, якість сну визначалася фахівцями завдяки пристроям, які відстежували рух людини протягом ночі.

Результати експерименту показали, що учасники краще засинали, менше ворочались і почували себе комфортніше і спокійніше, коли на подушці була футболка їх романтичного партнера.

Фахівці пояснюють: запах коханого розслабляє, заспокоює і дає відчуття безпеки, навіть якщо самої людини немає поруч. У середньому якість сну учасників покращилась на 2%. Такого ж ефекту можна домогтися, якщо приймати мелатонін, який використовуютьт в якості снодійного.

Як жінкам запобігти передчасному старінню: 5 простих порад

Зараз вчені планують провести новий експеримент, щоб з'ясувати чи зможе запах батьків вплинути на якість сну дитини.