Вчені розповіли, у якій рибі найбільше ртуті і як її виявити
- Дата публікації
- Автор
Попри те, що риба – корисний продукт, багато її видів схильні до накопичення ртуті.
Про ртуть у рибі розповіла фахівець Анастасія Каліга. До теми: Які морепродукти є небезпечними для здоров'я Які морепродукти є небезпечними для здоров’я
Звідки в рибі ртуть і чи можна її видалити?⠀⠀
Значна частина ртуті потрапляє у довкілля під час спалення вугілля на теплових електростанціях та з заводів по виробництву хлору. Після того, як речовина осідає в водоймах, її поглинає дрібна живність. Завдяки харчовому ланцюгу, врешті-решт ртуть потрапляє до великих хижаків, де і назбирується у досить великих кількостях.
На жаль, відчути ртуть на смак або запах неможливо, як і не можна відрізати якусь частину риби, аби її позбавитись.
У якій рибі найбільше ртуті і як часто її можна їсти
Нижче наведений перелік риб, у яких занадто високий вміст ртуті, тому їх не варто вживати:
Королівка макрель;
Марлін;
Хоплостет помаранчевий;
Акула;
Риба меч;
Кафельник;
Тунець жовтоперий;
Тунець великоокий;
У цих рибах високий вміст ртуті – їх можна вживати до 3 разів на місяць:
Морський окунь;
Іспанська макрель;
Луфар;
Чилійський сібас;
Тунець довгоперий;
Тут середній вміст ртуті, отже можна їсти до 6 разів на місяць:
Смугастий окунь;
Сазан;
Тріска;
Палтус;
Лобстер;
Окунь прісноводний;
Смугастий тунець;
океанічний оселедець;
Лікарі розповіли, як побороти залежність від кавиУ цих видів риб мінімальний вміст ртуті:
Анчоус;
Сом;
Краб;
Рак;
Камбала;
Хек;
Оселедець;
Скумбрія атлантична;
Кефаль;
Устриця;
Лосось;
Сардина;
Креветка;
Кальмар;
Тиляпія;
Форель прісноводна;
Морський гребінець;