Як врятувати ваші зуби за допомогою брекетів

Автор
737
Як врятувати ваші зуби за допомогою брекетів

Що потрібно знати про брекети, або чому варто дати зубам другий шанс. Чому не варто боятися вирівнювати зуби за допомогою брекетів.

Брекети — це ефективний спосіб виправлення прикусу, естетики посмішки і коригування росту зубів, що вимагає порівняно небагато зусиль і часу, а результат збережеться на все життя.

Не всіх природа нагородила ідеально рівними зубами: виною тому може бути і генетика, і неуважність до зміни молочних зубів дитини, і недорозвинення щелеп.

Добре, якщо проблему помітили батьки ще в дитинстві і неправильного прикусу або нерівних зубів вдалося уникнути.

Гірше, якщо з цим доведеться зіткнутися пізніше, але це, звичайно, можна виправити.

Про брекети, рекомендації до установки і їх альтернативу НВ розповів лікар-стоматолог клiнiки Porcelain Андрій Дмитренко.

Коли можна і потрібно ставити брекети

Зуби, що ростуть неправильно — це проблема не тільки з естетичного боку, а й з функціонального: такий дефект може заважати комфорту в повсякденному житті.

За статистикою, близько 80% всіх людей мають потребу в послугах ортодонтичного лікування.

На щастя, тих, хто вирішує подбати про своє здоров’я, стає все більше — пацієнти охоче звертаються до медиків і погоджуються ставити брекети. Це дуже позитивне явище, оскільки вчені підтвердили, що лікування зубів впливає на загальне здоров’я ротової порожнини і емоційний стан.

Ставити брекети можна з 12−14 років, коли вишикується ряд постійних зубів. Крім створення красивої посмішки, механізм зможе виправити такі проблеми:

— зубощелепні аномалії;

— неправильне змикання щелеп;

— скупченість зубного ряду;

— дисфункцію щелепного суглоба;

— зміщення зубів після видалення або прорізування зубів мудрості;

— наслідки неправильного протезування зубів.

Які види брекетів бувають 

Оскільки брекети потрібно буде носити від одного року до трьох, залежно від кожного конкретного випадку, потрібно уважно підійти до вибору самої брекет-системи.

Не спокушайтесь зовсім недорогими варіантами: насправді собівартість якісних і хороших брекетів досить висока, і замість якісної стабільної роботи ви, найімовірніше, отримаєте початковий (рецидив ортодонтичного лікування) вид зубів. І добре, якщо не гірше.

Системи брекетів ділять на зовнішні (вестибулярні) і внутрішні (лінгвальні). Їх головна відмінність — у кріпленні: вестибулярні кріпляться на передній бік зубів. Це класичний метод установки брекетів.

Лінгвальні ставлять на внутрішню частину зубів. Роблять таку процедуру з бажання приховати вид брекетів від оточуючих, але вона може приносити дискомфорт: під час носіння є ймовірність виникнення дефекту мови, а також рясного слиновиділення на деякий час після установки, плюс у всіх різна ступінь чутливості язика.

Також системи брекетів поділяють за методом кріплення дуги до замочка.

У лігатурній системі використовуються еластичні лігатури — це дріт або кільце, які кріплять дугу на зубах, щоб ті перебували у фіксованому положенні.

Матеріал для брекетів

Існують кілька видів матеріалу для брекетів, які відрізняються один від одного візуалом, міцністю і ціною встановлення.

Металеві брекети пройшли перевірку часом і вважаються класикою. Вони надійні і недорогі в порівнянні з іншими матеріалами.

Керамічні брекети відрізняються тим, що їх матеріал максимально наближений до кольору зубів і менш помітний.

При встановленні сапфірових брекетів використовують прозорий матеріал, який абсолютно не видно на зубах, але вони не вирізняються міцністю.

Пластикові брекети крихкі і можуть фарбуватися від їжі.

Фіксація брекетів

Перед тим, як встановлювати брекет-систему, потрібно пройти професійну чистку у гігієніста, а також вилікувати карієс і його ускладнення. Загалом процедура фіксації брекетів на одній щелепі займає від години до півтори години.

Спочатку пацієнтові встановлюють спеціальну пластинку в роті, щоб комфортно почуватися під час процедури. Кожен зуб обробляють і просушують для того, щоб замочок щільно прилягав до емалі. Після цього на зуби наносять цемент і кріплять замочки. Матеріал засвічується фотополімерною лампою до повного застигання, а після цього всі брекети з'єднуються ортодонтичною дугою.

По завершенні процедури у роті може відчуватися лоскіт, який швидко зійде нанівець. Також протягом двох діб зуби можуть боліти (або відчувати тиск). Якщо замочки натирають, лікар дасть спеціальний віск, що згладжує гострі місця.

Щоб ефект від носіння брекетів був максимальним, не варто їсти дуже тверду або велику їжу, необхідно мінімізувати вживання липких і в’язких продуктів.

Зуби також потрібно чистити двічі на день, але можна придбати спеціальні йоржики, які більш ефективно впораються з брекетами. Брекети допомагають захищати зуби від карієсу, але професійну чистку робити раз на 3 місяці все ж варто.

Все, що ви хотіли знати про жувальну гумку

Варто пам’ятати, що зуби цілком реально вирівняти і без брекетів, коли зуби, що ростуть, більш податливі до корекції за допомогою пластинок.

У дорослому віці можна скористатися системою Invisaling. Це капи, які пацієнт самостійно одягає і носить. Від брекетів їх відрізняє не тільки процедура фіксації, а й ефективність: якщо брекети поставили, самостійно їх не знімеш, а ось про капи пацієнти часто забувають, і план лікування може розтягнутися.