Українці масово розкупили захисні маски в аптеках

Автор
Українці масово розкупили захисні маски в аптеках

Попит на маски у зв'язку з новими інфоприводами про коронавірус зріс у 15 разів.

Міністерство охорони здоров'я України під час селекторної наради з керівниками обласних департаментів охорони здоров'я та зустрічі з виробниками хірургічних масок і їх постачальниками відзначає проблему дефіциту масок в аптечних мережах, повідомила прес-служба Центру громадського здоров'я. 

Як повідомив, комерційний директор аптечної мережі "Аптека доброго дня" Андрій Паніматченко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", останнім часом попит на медичні маски зріс у 15 разів, тому аптечні мережі та постачальники не в змозі забезпечити такий попит повною мірою. 

"Попит на маски у зв'язку з новими інфоприводами про коронавірус зріс у 15 разів. Ми зверталися до постачальників, але у них маски також закінчилися. Жоден постачальник не може забезпечити такий попит. Річ у тому, що більшість масок постачаються і з Китаю, на це необхідно багато часу", - сказав він.

За словами СЕО сервісу Liki24.com, що здійснює пошук та доставку лікзасобів, Антона Авринського, дефіцит масок і лікзасобів у мережах наразі не фіксується. 

"Поки що ми не фіксуємо нестачі одноразових медичних масок або медикаментів в аптеках України. Вітамінів, засобів від нежитю та застуди, противірусних засобів різних цінових категорій вистачає в абсолютно в усіх аптечних точках. Навпаки - через аномально теплу зиму фіксується набагато менша кількість звернень користувачів саме за цією категорією медикаментів. Сподіватимемося, що епідемії різних вірусів, зокрема коронавірусу, Україну обійдуть", - сказав він агентству.

Водночас серед п'яти опитаних кореспондентом "Інтерфакс-Україна" аптек і мережі аптек у Києві в наявності медичних масок не було лише в одній. 

У мережі "Аптека гормональних препаратів" повідомили, що маски є в усіх аптеках.

Згідно з даними мережі аптек "911", маски є, але не в усіх точках: "Доступно під замовлення. Період обробки замовлень від постачальника - від трьох максимум до п'яти робочих днів". 

Як стверджує Всесвітня організація охорони здоров'я, маски не треба носити людям без симптомів респіраторного захворювання.