В Україні заявили про необхідність клініки для маловивчених хвороб

Автор
В Україні заявили про необхідність клініки для маловивчених хвороб

Таку думку висловила директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Вікторія Задорожна.

Для забезпечення біобезпеки України необхідно збудувати клініку емерджентних інфекцій та молекулярно-генетичний центр.

Таку думку висловила директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Вікторія Задорожна під час засідання Поважної ради відзнаки “Орден святого Пантелеймона”, де обговорювалися, зокрема, виклики для України у зв'язку з епідемією нового китайського коронавірусу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В Україні немає жодного шпиталю емерджентних інфекцій (група особливо небезпечних маловивчених хвороб, що створюють надзвичайні епідемічні ситуації – ред.). Для забезпечення біобезпеки країни зараз і на майбутнє нам стратегічно необхідно вирішити питання щодо побудови клініки емерджентних інфекцій і молекулярно-генетичного центру”, - сказала Задорожна.

Вона додала, що це дозволить Україні не залежати від інших держав, які в ситуації епідемічного спалаху працюватимуть передусім на захист своїх громадян, тоді як наші громадяни отримуватимуть допомогу за залишковим принципом.

У Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV). Попередньо визначено, що джерелом можуть бути тварини.

За даними МОЗ України, станом на 29 січня 2020 року у світі зареєстровано 6 057 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції 2019-nCoV, 132 з них летальні. Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 15 країнах світу.

Раніше повідомлялося про 4 підозри на коронавірусну інфекцію 2019-nCoV в Україні. Усі випадки не підтвердилися.

У Маріуполі всі школи закривають на карантин

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів (40 видів), що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського – головна науково-дослідна організація в Україні з проблем інфекційних патологій людини, діє з 1896 року.