5 основних вуглеводів, які потрібні для здоров'я кишківника

Автор
538
5 основних вуглеводів, які потрібні для здоров'я кишківника

Які вуглеводи слід додати до свого меню, аби покращити роботу травної системи, зокрема кишківника та чому до переліку віднесли йогурт.

Вуглеводи корисні для кишківника

Картопля

Картопля – певно, найпростіший коренеплід, втім дуже корисний. У 100 г картоплі міститься майже 4 г білку, 5 г клітковини та 4 г калію. На корисні властивості картоплі впливає спосіб її приготування, картопля фрі є не найкращим варіантом, а от якщо картоплю відварити чи запекти, вона принесе користь.

Вівсянка

Вівсянка дійсно варта уваги. В ній достатньо розчинної клітковини, яка знижує запальні процеси в кишківнику і допоможе захиститися від хронічних захворювань. Вівсянка багата пробіотиками, її споживання допоможе уникнути здуття, запорів та метеоризму.

Бобові

Квасоля, боби, сочевиця, нут – різновидів бобових достатньо. Бобові багаті рослинним білком та вітамінами групи В, а також мінералами, залізом, кальцієм, фосфором, магнієм, йодом і калієм.

Квасоля – лідирує за вмістом антиоксидантів серед бобів. Вона містить багато клітковини, калію, вітаміну K і каротину, завдяки чому корисні властивості їжі зростають.

Втім, при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту, бобові слід споживати в міру. Дієта при гастриті залежить від виду захворювання, в залежності від зниженої або підвищеної секреторної активності. У першому випадку бобові культури не можна навіть при поліпшенні стану. У другому випадку деякі фахівці припускають вживання невеликої кількості квасолі. У будь-якому випадку за рекомендацією слід звертатися до лікаря.

Банани

Як і у картоплі, у бананах багато калію. А ще магнію, який допоможе знизити тривожність. Також у бананах міститься багато пробіотиків. Банани відносяться до високоенергетичних продуктів, які здатні підвищувати рівень цукру в крові. Тому вони так швидко дають енергію для фізичних і розумових навантажень.

Банани мають антисептичні та зв'язувальні властивості, відтак їх варто вживати при запаленні слизових оболонок шлунку, при виразках кишківника (але не в період загострення). Стиглі банани містять фруктозу, сахарозу і глюкозу.

І якщо ви здивовані бачити йогурт у списку вуглеводів, адже його відносять до продуктів багатих білком, кальцієм та пробіотиками, знайте, що вуглеводи в йогурті теж є – у вигляді лактози, тобто молочного цукру

 Сезон грипу: поради, як не застудитися

Йогурт – хороший продукт при лікуванні дисбактеріозу, бо містить у своєму складі корисні для організму бактерії. До того ж, йогурт не містить чистої лактози, а тому може бути заміною молока для людей, що страждають непереносимістю лактози.