Вчені заявляють, що знайшли можливий спосіб подолання раку

Автор
Вчені заявляють, що знайшли можливий спосіб подолання раку

Медики зможуть "налаштовувати" імунну систему людини проти ракових клітин.

Відкриття команди науковців із британського Університету Кардіффа може дозволити медиками "налаштовувати" імунну систему людини проти ракових клітин. Дослідники стверджують, що потенційно це може відкрити шлях до створення універсальних ліків проти раку.

Про це повідомляє BBC Україна.

"Цей метод поки що не випробували клінічно, проте вчені переконані, що в нього є величезний потенціал. Короткий опис їхньої роботи оприлюднений в журналі Nature Immunology", - йдеться у повідомленні.

Дослідження полягало у пошуку незвичайних способів, якими імунна система бореться з раковими пухлинами. Ученим вдалося виявити особливий вид Т-лімфоциту - клітини, яка в організмі людини відповідає за імунну реакцію. Виявлена дослідниками клітина, на відміну від інших, здатна протидіяти різним видам загроз.

"Є шанс, що це може вилікувати всіх пацієнтів. Раніше ніхто не думав, що це можливо", - сказав у розмові з BBC дослідник Генрі Сівелл. 

Як зазначається у повідомленні, на поверхні Т-лімфоцитів (або Т-клітин) є хімічні рецептори, за допомогою яких вони виявляють антигени, небезпечні для організму. Команді вчених вдалося віднайти спосіб змусити виявлені ними Т-лімфоцити атакувати широкий спектр ракових клітин.

Метод випробували на клітинах раку легенів, крові, кишківника, молочної залози, простати, яєчників і шийки матки. Лімфоцит знищував ракові клітини й не чіпав здорові.

Водночас як саме Т-лімфоцит відрізняє ракові клітини від здорових, поки що незрозуміло. Його рецептор взаємодіє з молекулою під назвою MR1, яка є на поверхні кожної клітини людського організму.

Вважається, що ракові клітини "використовують" MR1 для маскування від імунної системи. Проте виявлений вченими Т-лімфоцит, вважають дослідники, може отримувати від MR1 сигнал про те, що метаболізм клітини порушений, і це - клітина пухлини.

"Ми першими описали Т-клітину, що виявляє у ракових клітинах MR1. Раніше цього ніхто не робив", - сказав дослідник Гаррі Долтон.

Дитяча смертність в Україні - одна з найвищих в ЄС

Як зазначається у повідомленні, це не перше таке дослідження, експерименти з "налаштування" імунної системи проти раку тривають достатньо давно.

Найвідоміший із них - CAR-T. Цей засіб проти лейкемії перепрограмовує імунну систему для протидії цьому виду раку. У випадку з CAR-T Т-лімфоцити генетично перепрограмовують на те, аби вони знаходили і знищували ракові клітини. Після цього модифіковані лімфоцити повертають в тіло пацієнта, де їхня кількість збільшується після кожного зіткнення з раковими клітинами.