Україна ввійшла у трійку країн Європи, де найбільше хворіють на кір

Автор
Україна ввійшла у трійку країн Європи, де найбільше хворіють на кір

Цьогоріч Україна опинилась у трійці європейських країн з найвищими показниками захворюваності на кір. Про таке повідомили у Всесвітній організації охорони здоро

Як стало відомо, разом з Україною, найбільший рівень захворюваності зафіксували в Італії та Румунії. При цьому, 2016 року в європейському регіоні низьку кількість випадків цього захворювання – трохи більше 5 тисяч. Але вже 2017 року їх було більше 21 тисячі. Серед хворих 35 людей померли.

"Кожен новий випадок кору в Європі нагадує нам про те, що невакциновані діти і дорослі, хоч би де вони жили, перебувають у групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби", - зазначила директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб.

У ВООЗ відзначають, що у Румунії, Італії та в Україні, де зафіксували найбільшу кількість хворих на кір, скоротилися масштаби планової імунізації. Зокрема, спостерігається незмінно низький рівень вакцинації у маргіналізованих групах, відбуваються перебої у поставках вакцин, а система епіднагляду в цілому працювала неефективно.

Торік же великі спалахи кору та краснухи зафіксували ще у 12 країнах, зокрема, Великій Британії, Німеччині, Греції, РФ, Сербіх і Франції. До кінця року їх вдалося втамувати.

Тим часом в Європейському бюро ВООЗ наголошують: ліквідація кору і краснухи - пріоритетне завдання, яке взяли на себе зобов'язання виконати всі країни Європейського регіону. Станом на кінець 2016 року ендемічну передачу кору перервали 42 з 53 країн регіону.

Кутя на різдвяний стіл: як правильно готувати

У Всесвітній організації охорони здоров'я нагадують, що жертвами хвороби, а також її переносниками найчастіше стають ті, хто не зробив щеплення від кору. Спалахи вірусу триватимуть, доки кожна дитина і дорослий з групи ризику не отримають належний захист.