У МОЗ розповіли про міфи щодо вакцинації проти поліомієліту

Автор
У МОЗ розповіли про міфи щодо вакцинації проти поліомієліту

У Світовий день боротьби з поліомієлітом МОЗ України розвінчує міфи, які провокують відмову від імунізації.

У світовий день боротьби з поліомієлітом у МОЗ розповіли про поширені міфи щодо вакцинації проти поліомієліту. Про це передає УНН з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"У Світовий день боротьби з поліомієлітом МОЗ України розвінчує міфи, які провокують відмову від імунізації", - йдеться у повідомленні. 

Так, поширеним серед батьків є розмови про шкоду вакцинації та побічні ефекти від щеплення. У МОЗ зазначили, що українці досі з острахом ставляться до імунізації, тому продукують фейки і, власне, щодо профілактики поліомієліту.

Ось основні хибні думки, які ви могли чути про вакцини від поліомієліту: 

- ОПВ містить збудники ВІЛ. Жодного відомого прецеденту медицині не було відомо. Цей міф був спровокований журналістами через поширення квазідосліджень, що стосувались створення вакцини.

- ІПВ може викликати поліомієліт. Вакцина містить мертвий вірус, який не здатний спровокувати хворобу у вакцинованого.

- “Живий” вірус у вакцині ОПВ буде розмножуватись. Оральна “жива” полівакцина містить ослаблений вірус. Ризик того, що він почне розмножуватись і людина захворіє мізерний.

- Дикий вірус поліомієліту зник і зараз хвороба поширюється лише через вакцину. Дикі полівіруси - це віруси, які існують в навколишньому середовищі. За інформацією ВООЗ в природі існує 3 типи диких полівірусів. Знищеним вважається лише 2 тип, який фіксували останній раз в Індії, 1999 року. Проте інших два - 1-го і 3-го типу, це саме ті полівіруси, які провокують паралітичний поліомієліт.

Також у МОЗ нагадали про шляхи передачі та симптоми поліомієліту.

"Шляхами передачі вважаються фекально-оральний (брудні руки, вода, заражена їжа, екскременти) та повітряно-крапельний. Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з'являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу", - додали у МОЗ.

Нагадаємо, в Україні досі невакцинованими залишаються понад 400 тисяч дітей.