Коли потрібно чистити зуби: головне правило

Автор
Коли потрібно чистити зуби: головне правило

Складно уявити ранок без цього щоденного ритуалу, але коли саме чистити зуби, щоб старання не були марними?

Стоматолог Ольга Бистрова назвала головне правило чистих зубів, коли ви виходите з дому на цілий день, то зуби повинні бути чистими.

Коли потрібно чистити зуби

Отже, чистити зуби після сніданку - обов'язково. Однак тут є невеликий нюанс. За даними останніх досліджень, чистити зуби одразу після прийому їжі не рекомендується. Особливо, якщо це була кисла їжа або солодощі. Для початку потрібно, щоб кислота була нейтралізована слиною, а потім вже можна й очищати зуби від залишків їжі.

Бажано чистити зуби через 30-60 хвилин після прийому їжі. А одразу після їжі можна пожувати жуйку з ксилітом і без цукру або пополоскати порожнину рота простою водою. Тому плануйте сніданок так, щоб було трохи часу на відновлення pH балансу в порожнині рота.

Чи варто чистити зуби до сніданку

Увечері ви добре почистили зуби перед сном. При якісному чищенні зуби вранці практично такі ж чисті, як і коли ви лягли спати.

Якщо це не так, і вранці ви відчуваєте скупчення нового нальоту на зубах, то, насамперед, потрібно звернути увагу на те, як ви чистите зуби. Можливо, потрібно змінити або доповнити арсенал засобів по догляду за зубами.

Якщо ви відчуваєте скупчення нальоту на зубах після пробудження і в такому стані вам некомфортно снідати, то можна і почистити зуби до сніданку.

Але, якщо ви почистили зуби до сніданку, то після сніданку їх все одно потрібно буде добре та якісно очистити. Просто прополоскати мало.

Загалом, зуби потрібно чистити хоча б два рази на день, проте сам процес повинен тривати не менше 2 хвилин. Від тривалості чищення зубів залежить ефективність очищення ротової порожнини, і чим краще ви їх почистите, тим нижчий ризик виникнення карієсу і хвороб ясен.