Страждають від смогу не лише хворі: які категорії людей перебувають під загрозою

Читати російською
Автор
Новина оновлена 20 вересня 2024, 12:06

Таким громадянам варто прислухатись до порад фахівців

У п'ятницю, 20 вересня, у Києві та області було зафіксовано високий рівень забруднення повітря. Через це місцевим жителям рекомендували утриматись від перебування на вулиці.

Для кого особливо небезпечний смог

Першою чергою до цього переліку відносять тих, хто страждає на астму та хронічну хворобу легень, а також алергічний риніт. Також забруднене повітря небезпечне для людей з серцево-судинними хворобами.

Ризикують не тільки хворі

Навіть у здорових людей вдихання забрудненого повітря може викликати головний біль, подразнення кон'юнктиви, гортані і трахеї і навіть пневмонію. Також люди можуть відчувати втому, мати проблеми з пам'яттю та концентрацією, відчувати підвищену тривогу та депресію.

Тому у зоні потенційного ризику опиняться ті категорії громадян, які змушені тривалий час перебувати на відкритому повітрі. Також забруднене повітря особливо шкідливе для людей похилого віку та дітей.

Крім того, вдихання забрудненого повітря може підвищувати ризики у період вагітності. Це може мати наслідки для плода: недостатня маса тіла при народженні, захворювання внутрішніх органів.

Ознаки негативного впливу

Це можуть бути пирхота в горлі, подразнення слизових носа, очей, утруднене дихання. Якщо ви відчули ознаки отруєння шкідливими газами, прополощіть горло сольовим розчином. У разі погіршення стану зверніться до лікаря.

Який стан повітря зараз

Варто зазначити, що наразі головний забруднювач повітря, який фіксується у Києві, – це дрібнодисперсний пил фракції 2,5 мікрона. Станом на 11:00 20 вересня рівень забруднення повітря сягає 174 AQI PM2.5. Це шкідливий рівень забруднення атмосферного повітря, який може викликати дискомфорт при диханні за тривалого впливу, а також дискомфорт у людей із захворюваннями серця.

Нагадаємо, у Київській міській державній адміністрації рекомендували жителям столиці утриматися від провітрювання приміщення. Також киянам порадили обмежити тривале перебування на вулиці.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.