Українці тепер легально зможуть купити медичний канабіс. Як це зробити?

Читать на русском
Автор
895
Pixabay Новина оновлена 16 серпня 2024, 15:57

Відпускати ці препарати будуть лише за е-рецептом у спеціальних аптеках

В Україні набув чинності закон про легалізацію канабісу, тепер його можна цілком легально споживати у медичних цілях. Єдина умова — це показання за станом здоров’я та е-рецепт від лікаря.

"Телеграф" розбирався, як саме отримати такий рецепт, хто його виписуватиме та які препарати будуть доступними.

Механізм отримання ліків

Експертка з питань медичного канабісу, засновниця Ukrainian Cannabis Consulting Group Ганна Глущенко у коментарі "Телеграфу" пояснила, як виглядатиме процедура отримання е-рецепту.

"Приходить до лікаря пацієнт, який, наприклад, має епілепсію. Він каже, що спробував різні методи лікування і вони не допомагають. Або каже, що спробував інші методи лікування, але є певні побічні реакції і просить виписати канабіс. Лікар виписує медичний канабіс за рецептом", — пояснює Глущенко.

Проте є певні нюанси: по-перше, щоб не допустити зловживань — рецепт виключно електронний, по-друге, з цим рецептом треба йти у спеціальну аптеку — виробничу, де є можливість виготовлення ліків.

"Аптека має бути виробнича. Звісно, не всі аптеки зможуть це продавати. Буде певний перелік аптек, який це буде реалізовувати", — пояснила Глущенко.

Також у рецепті буде вказано лікарську форму, дозування, назви діючих речовин, які входять до їх складу.

Які препарати будуть доступними

В аптеках будуть доступні екстракти, олії з канабісу, які пацієнти будуть приймати в таких формах:

  • оральних крапель,
  • твердих капсул,
  • дентальних паст.

Який лікар може виписати рецепт і кому

Виписати рецепт може не лише сімейний лікар, а й профільні фахівці – невропатолог, онколог тощо.

Медичний канабіс є ефективними для лікування понад 50 патологічних станів: хронічного болю, артриту, ревматизму, епілепсії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу тощо.

Повний список показань для призначення медичного канабісу опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Водночас призначення канабісу не дозволяється і не рекомендується для: вагітних і жінок, які годують груддю, пацієнтів з відомою чи підозрюваною особистою або сімейною історією шизофренії чи іншого психотичного розладу, пацієнтам, що мають помірні або тяжкі порушення функції печінки.

Чому нема канабісу в аптеках

Набуття чинності законом не означає, що відсьогодні такі ліки можна купити в аптеці. Щоб виписати ліки і рецепти, треба розробити електронну систему, пояснила Глущенко.

Це може статися десь у середині осені, однак підрахунки — лише приблизні. Зараз система перебуває в процесі розробки.

Як довести копам право на медканабіс

У разі, якщо у працівників поліції виникнуть запитання до речовин у ваших кишенях чи сумці, потрібно буде показати е-рецепт з назвою та дозуванням. Також для цього випадку краще зберігати упаковку. Однак наразі рецепті ще не видають.

Раніше "Телеграф" пояснював, що таке медичний канабіс і чому він такий важливий. Можна сказати, що для людей з певними захворюваннями це стане справжнім порятунком.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.