Маска не врятує від шкідливого впливу генераторів: поради лікаря-пульмонолога

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграфу" Новина оновлена 24 червня 2024, 12:11

Найбільшу небезпеку становить чадний газ, який не має кольору та запаху, але надзвичайно токсичний

В умовах частих відключень електроенергії багато українців змушені користуватися генераторами. Однак це обладнання може становити загрозу для здоров'я.

Про це лікар-пульмонолог Олександр Іващенко розповів "Телеграфу" у матеріалі: "Рятують від темряви, але отруюють повітря: як українцям захиститися від впливу генераторів".

За словами експерта, генератори виділяють низку шкідливих речовин, включаючи діоксиди азоту та сірки, сажу та чадний газ. Кожна з цих речовин по-своєму впливає на організм, викликаючи різні симптоми — від кашлю та головного болю до серйозних проблем з диханням.

Найбільшу небезпеку становить чадний газ, який не має кольору та запаху, але надзвичайно токсичний. Він витісняє кисень з крові, що може призвести до кисневого голодування організму.

Як захиститися:

  • Уникайте тривалого перебування поблизу працюючих генераторів.
  • Тримайтеся на безпечній відстані від джерел забруднення.
  • Використовуйте професійні засоби захисту органів дихання, якщо ваша робота пов'язана з постійним перебуванням у несприятливих умовах.

Лікар наголошує, що звичайна медична маска не забезпечує повного захисту від усіх шкідливих речовин у повітрі. Найкращий спосіб захисту — це мінімізація контакту з генератором.

Особливу обережність слід проявляти людям з хронічними захворюваннями дихальної системи, зокрема хворим на бронхіальну астму та хронічні обструктивні захворювання легень.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що фахівці пояснили, чому генератору не місце у квартирі. За їх словами, це дуже шкідливо для людей.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.