Скажи "грибкам" – ні! Краса та здоров'я ваших ніг та нігтів

Читать на русском
Автор
Скажи "грибкам" – ні! Краса та здоров'я ваших ніг та нігтів Новина оновлена 28 травня 2024, 13:17

Ознаки грибкового захворювання стоп знайомі багатьом

Яка шкода, що, коли випадає нагода одягти відкрите взуття або пройтися босоніж, ми не завжди можемо це зробити. Чому? Тому що соромимося показати почервонілу шкіру з тріщинами на пальцях та пожовклі або деформовані нігті. Що ж це таке? Грибок!

Розвитку грибкових захворювань сприяють: сильна пітливість, садна на шкірі, неповноцінне харчування, погана гігієна, хронічні хвороби внутрішніх органів, зниження імунітету, підвищена нервова збудливість, вузьке, закрите взуття, що створює середовище всередині, сприятливе для розвитку грибка.

Грибкові інфекції поширюються контактно-побутовим шляхом, передаються від людини до людини. Зараження часто відбувається у душових приміщеннях, басейнах, саунах, тобто там, де є тепло та волога. Найчастіше це відбувається у спортивних комплексах, готелях при контакті з хворим, через його рушник, одяг, взуття. Відомо, що людина, у якої стопа інфікована грибком, гуляючи босоніж, залишає на підлозі частинки епітелію, що містять грибок, які "збирають" інші люди, які мають необережність пройтися цим місцем також босими ногами.

Ознаки грибкового захворювання стоп знайомі багатьом: свербіж, печіння, почервоніння, бульбашки, лущення, шкіра, що розтріскалася, на стопах і між пальцями.

25% людей, що зіткнулись з грибковою інфекцією, страждають на грибкові захворювання нігтів — оніхомікози. Причиною такої "популярності" грибкової інфекції є висока живучість патогенних грибів та їхня повсюдна поширеність. Втім, захворіти на оніхомікоз ризикують не лише відвідувачі басейнів. Це підступне захворювання може також наздогнати вас при відвідуванні педикюрного кабінету, тривалому перебуванню в закритому взутті, частих мікротравм через носіння незручного взуття. Але що робити, якщо ви все-таки виявили у себе всі ознаки оніхомікозу — ніготь змінив колір і деформувався?

В більшості випадків, потрібно, не відкладаючи, розпочинати лікування, оскільки медицина не знає випадків мимовільного одужання від грибка шкіри та нігтів. Чим більше часу минуло після зараження, тим складніше відновити ніготь.

Сучасна фармація пропонує достатню кількість засобів боротьби з грибковими захворюваннями у вигляді лаків, мазей і рідин, проте проблема полягає в тому, що далеко не всі засоби здатні глибоко проникнути в товщу нігтьової пластини і знищити грибкову інфекцію. Згодом може проявитися рецидив захворювання. Крім того, крім надзвичайної живучості у навколишньому середовищі, грибок швидко розвиває несприйнятливість до речовин, що входять до протигрибкових препаратів, і це знижує їхню ефективність при повторному лікуванні.

Але вихід знайдено — це сучасний протигрибковий лікарський препарат Екзо-тіфін, що випускає фармацевтична компанія "Здоров'я" на ринку України, у трьох формах випуску – нашкірні спрей та розчин, а також крем.

Активна діюча речовина — нафтифін, впливає на збудників грибкових інфекцій, що поширені зараз і викликають грибкові захворювання шкіри та нігтів.

Нафтифін активний щодо дерматофітів, таких як трихофітон, епідермофітон і мікроспорум, дріжджових (Candida), пліснявих (Aspergillus) та інших грибів (наприклад, Sporothrix s chenckii). Щодо дерматофітів та аспергіл нафтифін in vitro чинить фунгіцидну дію, щодо дріжджових грибів – проявляє фунгіцидну або фунгістатичну активність залежно від штаму мікроорганізму. Препарат проявляє також антибактеріальну активність щодо грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, які можуть спричиняти вторинні бактеріальні інфекції поряд із мікотичними ураженнями.

Препарат Екзо-тіфін показаний для лікування грибкових інфекцій шкіри та шкірних складок; міжпальцевих мікозів; грибкових інфекцій нігтів (оніхомікозів); шкірних кандидозів; висівкоподібного лишаю; запальних дерматомікозів, що супроводжуються свербежем або без нього.

Препарат слід наносити на уражену поверхню шкіри та сусідні з нею ділянки 1 раз на добу після її ретельного очищення та висушення, захоплюючи приблизно 1 см здорової ділянки шкіри по краях зони ураження. При грибкових захворюваннях нігтів препарат рекомендується застосовувати 2 рази на добу. Перед першим застосуванням необхідно максимально видалити уражену частину нігтя ножицями або пилкою для нігтів. Тривалість лікування:при дерматомікозах — 2–4 тижні (у разі необхідності – до 8 тижнів); при кандидозах — 4 тижні; при інфекціях нігтів — до 6 місяців.

Екзо-тіфін у формі крему ефективніше та зручніше використовувати при грибкових інфекціях шкіри, тоді як у формі спрею та розчину – при оніхомікозах. Чим це пояснюється? Загальновідомо, що збудники грибкових інфекцій шкіри, на відміну від нігтя, локалізуються поверхнево в епідермісі. Крім того, навіть при гіперкератозах шкіри, розвиток яких потенціюється при мікозах, крем здатний глибоко проникати в шари шкіри та довго створювати там високі концентрації, тому що в його складі містяться ліпофільні компоненти (складні ефіри жирних кислот), які полегшують його проникнення. Для спрею та розчину доведена їхня висока здатність швидко і вільно проникати каналами та щілинами нігтьової пластини безпосередньо в зону скупчення грибка. Також рідкі форми Екзо-тіфіну зручно використовувати для профілактики мікозів стоп при відвідуванні бань і басейнів.

За останні роки лікування грибкових захворювань шкіри та нігтів пройшло довгий шлях, зробивши революцію в житті мільйонів людей, які колись страждали від дискомфорту та сорому, спричинених цими впертими інфекціями.

Сьогодні сучасна медицина пропонує широкий спектр ефективних методів лікування, які не лише усувають основні причини цих станів, але й полегшують супутні симптоми, що призводить до покращення якості життя пацієнтів.

Пам'ятайте: стопам і нігтям подобається, коли їх люблять і доглядають за ними! І нехай кожен з нас має можливість без сором'язливости зняти взуття та пройтися босоніж!

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.