Міф чи правда: як сидіння на холодному може нашкодити взимку

Читать на русском
Автор
1299
Під себе варто підстилати тепле, якщо сидите на холодному
Під себе варто підстилати тепле, якщо сидите на холодному. Фото Freepik

На цистит хворіють здебільшого жінки, але й чоловіки стикаються з цією проблемою

Надівати довгу теплу куртку та не сидіти на холодному — одна з популярних настанов турботливих матусь взимку. Грунтується вона на вірі в те, що сидіння на холодному може привести до захворювань.

На сайті Мінохоронздоров'я зазначається, що таке уявлення не має наукового обгрунтування. Переохолодження чи запалення певної ділянки тіла може бути спричинене тривалим перебуванням на морозі або на вулиці при сильному вітрі та вологості і незакритих ділянках тіла. Організм людини підтримує внутрішню температуру тіла.

Серед наслідків сидіння на холодному — потреба в частішому сечовипусканні, часто оманлива. Це реакція тіла на холод, що долається зігріванням. Що ж до циститу, то холод не проводить бактерії та не є неінфекційною причиною захворювання.

Лікар-акушер, гінеколог, онколог Ліна Ірха уточнює, що цистит викликається здебільшого бактеріями. Переохолодження може зіграти роль як фактор який знижує імунітет: "При якихось несприятливих факторах, наприклад, при послабленні імунітету, вони (бактерії, — ред.) потрапляють у сечовий міхур і викликають там запалення". Аби його уникати лікарка радить пити більше води, не забувати про гігієну, гарно харчуватися (включно з природними пробіотиками) та не терпіти, коли треба до туалету.

При цьому досвічені туристи нагадують — взимку сидіння на холодному може привести до тепловтрат. Якщо вам треба перепочити дорогою в мороз, сідати варто підстеливши щось, наприклад, рюкзак.

Раніше "Телеграф" розповідав, як підготувати свій дім до зими, аби в ньому не було холодно. Утеплення можна почати з вікон.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.