Глутаргін — здоров’я печінки!

Читати російською
Автор

Печінка допомагає підтримувати загальний стан здоров'я, відповідаючи за детоксикацію, метаболізм і зберігання поживних речовин. Однак вплив токсинів, інфекцій і хронічних захворювань призводить до її пошкодження та порушує певні функції. В сучасній медицині зростає інтерес до розробки та використання гепатопротекторів: як для профілактики, так і для терапії діагностованих захворювань печінки

Глутаргін – український препарат виробництва фармацевтичної компанії "Здоров'я". Має широкий спектр фармакологічних ефектів, серед яких лікарі особливо виділяють гіпоамоніємічні та гепатопротекторні властивості, які позитивно впливають на функціювання печінки. Діючою речовиною Глутаргіну є сіль глутамінової кислоти та аргініну. Препарат пройшов ряд клінічних досліджень в профільних медичних установах країни.

Препарат виявляє цитопротекторну й антиоксидантну дію, сприяє нормалізації білкового обміну печінки, покращує кровопостачання клітин мозку та стимулює кровотік у нирках.

Механізм антитоксичної дії зумовлений тим, що Глутаргін активує процеси зв'язування аміаку, зменшує інтенсивність його утворення та прискорює виведення. Як відомо, навіть незначне підвищення рівня аміаку або порушення його балансу в організмі викликає головні болі, швидку стомлюваність і сонливість. Значне зростання вмісту вільного аміаку призводить до розвитку печінкової енцефалопатії чи коми, і грає роль у розвитку хвороби Альцгеймера. Інтоксикація в організмі відбувається через високу токсичність аміаку та його виражену нейротоксичну дію.

Показаннями до застосування є гепатити різної етіології, цироз печінки, алкогольне отруєння та похмільний синдром, отруєння грибами, хімічними та лікарськими речовинами, стан гіперамоніємії при печінковій енцефалопатії.

Ще одним важливим показанням до застосування є гестози вагітних у III триместрі вагітності. В результаті судинорозширювальних та антигіпоксичних ефектів Глутаргіну поліпшується материнсько-плодова гемодинаміка, знижується внутрішньоутробна гіпоксія плода. При патології вагітності лікарський засіб проявляє також антитоксичну та гепатозахисну активність, виступає як неспецифічний метаболічний регулятор обмінних процесів.

Глутаргін не проявляє ембріотоксичних, мутагенних і тератогенних ефектів, не спричиняє алергічних та імунотоксичних реакцій. Цінність його для лікувальної медицини полягає в патогенетично спрямованій дії. На відміну від препаратів допоміжної терапії він усуває механізми розвитку хвороби.

Глутаргін протягом 20 років залишається одним із лідерів серед вітчизняних гепатопротекторів. Препарат з успіхом пройшов випробування лікарями та довів ефективність у лікуванні захворювань печінки, при яких відзначається зниження її антитоксичної функції на фоні вираженої метаболічної інтоксикації. Відмінною особливістю Глутаргіна є те, що його можна застосовувати як у гострій стадії захворювання (як дезінтоксикант та донатор оксиду азоту), так і в період одужання та профілактики (як гепатопротектор).

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.