"Неспокійні суглоби": причини, симптоми та лікування захворювань опорно-рухової системи

Читать на русском
Автор
3293
"Неспокійні суглоби": причини, симптоми та лікування захворювань опорно-рухової системи

Після 40 років багато людей починають скаржитися на біль у колінах, ліктях, плечах, тазостегнових суглобах. Тривала сидяча або стояча робота, дефіцит рухів або надмірні фізичні навантаження, переїдання і зайва вага, невилікувані мікротравми — все це призводить до захворювань суглобів. Поступове зниження якості хрящової тканини призводить до болю, запалення та обмеження руху.

З порушеннями структури та функції хребта та суглобів стикаються мільйони людей у всьому світі. Як наслідок це виливається у два поширених захворювання: остеартроз і остеохондроз.

Остеоартроз — це поширене дегенеративно-дистрофічне захворювання, при якому знижуються еластичність і зносостійкість суглобів та хрящової тканини. Це призводить до зниження рухливості суглобів, болю та запалення.

Остеохондроз — це захворювання, що впливає на міжхребцеві диски, зменшуючи їх гнучкість і зносостійкість. Може спричинити біль та обмеження руху, а також стеноз каналу хребта.

Діагностують захворювання з допомогою рентгенівського обстеження, магнітно-резонансної томографії та інших методів обстеження. Лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів і хребта повинно бути індивідуалізоване та зорієнтоване на покращення функції та зниження болю. Може включати фізичну терапію, ліки, ін'єкції та хірургічне втручання.

Такі заняття як йога, пілатес, аеробіка й інші види рухової терапії допомагають зміцнити м'язи та збільшити гнучкість, що зменшує навантаження на суглоби та хребет. Ліки такі як анальгетики, протизапальні засоби та хондропротектори допомагають зменшити біль і запалення, а також покращити стан хрящової тканини. Ін'єкції глюкозаміну та гіалуронової кислоти мають аналогічну дію. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання, таке як ендопротезування суглобів або дискетомія.

Для досягнення кращого результату рекомендують комбінувати кілька методів лікування та вести здоровий спосіб життя, дотримуватися збалансованої дієти та регулярно займатися фізичною активністю, дослухатися до індивідуальних рекомендацій лікаря.

Знеболюючі допомагають лише зняти больовий синдром прямо зараз, щоб людина змогла рухатися. Але приймати їх довго не можна, особливо у похилому віці, через серйозні побічні ефекти. Допустимий час прийому таких засобів — 3-5 днів.

А ось щоб пригальмувати прогрес захворювання після 40 років корисно приймати засоби, що покращують обмін речовин у суглобі, — хондропротектори. Якщо хрящ пошкоджений, повернути його до первозданного стану вони не можуть, але руйнування відчутно уповільнюють. Профілактичний прийом таких препаратів дозволяє зупинити артроз на ранніх стадіях.

Вітчизняний виробник лікарських препаратів фармацевтична компанія "Здоров'я" випускає на ринку України лікарські препарати з групи хондропротекторів для допомоги пацієнтам з остеоартрозом та остеохондрозом.

При вираженому больовому синдромі починати лікування рекомендується з препарату Артифлекс Ультра (у капсулах). Він має виражену протизапальну та знеболювальну дію. Для закріплення позитивного ефекту після 20-ти денного курсу прийому цього препарату, надалі необхідно перейти на прийом препарату Артифлекс плюс. Курсовий прийом препарату Артифлекс плюс по 1 таблетці 2 рази на день протягом 2-х місяців дозволить уповільнити прогресування остеоартрозу та значно покращити якість життя.

На додаток до перорального застосування хондропротекторів у лікуванні суглобових болів також повинні застосовуватися препарати для місцевого лікування. Компанія випускає Артифлекс у формі крему. Завдяки наявності у складі препарату глюкозаміну, ібупрофену, а також алантоїну (екстракту рослини живокосту) препарат має виражену знеболювальну, протизапальну та хондромодулюючу дію. Артифлекс крем швидко всмоктується, не залишає жирних слідів на шкірі й одязі.

Лікарські засоби, що застосовуються при остеоартрозі, численні та різноманітні. При цьому правильний вибір виду терапії та схеми призначення з обов'язковим включенням препаратів, що мають хондропротекторну дію, є дуже важливим. Вони не лише підвищують ефективність лікування, а й покращується якість життя пацієнтів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.